Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a criticat succesoarea, Ursula von der Leyen, pentru denumirea de „Protecţia a modului european de viaţă” acordată unui portofoliu de comisar care va avea în subordine probleme legate de imigraţie.

„Nu îmi place ideea că modul european de viaţă este opus migraţiei. Acceptarea celor care vin din depărtări este parte a modului european de viaţă”, a comentat Juncker pentru Euronews.

Echipa Ursulei von der Leyen a anunţat marţi că portofoliul de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene care se va ocupa la modul general de „Protecţia modului european de viaţă” şi care are în atenţie, printre altele, şi dosarul migraţiei, va fi ocupat de fostul purtător principal de cuvânt al lui Juncker, grecul Margaritis Schinas.

Numele dat portofoliului a suscitat imediat numeroase critici pe motiv că relevă o viziune anti-imigraţionistă similară celei a dreptei radicale europene, critici la care s-a alăturat de o manieră echilibrată şi Juncker.

Actualul preşedinte al Comisiei, care va părăsi funcţia la 1 noiembrie pentru a fi succedat de von der Leyen, a mai precizat că „modul european de viaţă” înseamnă înglobarea laolaltă a energiilor şi talentelor de oriunde ar veni şi că Schinas nu este ataşat unei perspective potrivit căreia imigranţii ar consistui o ameninţare la adresa permanenţelor culturale europene.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu