Alegeri locale 2019: participare scăzută, rezultate dezamăgitoare
Chișinăuienii au votat previzibil, având de ales între o puzderie de candidați (pretins) reformatori, cu viziuni (pretins) europene și cu discursuri relativ coerente. După cum era de așteptat, mulți dintre cei care l-au făcut anterior câștigător pe Năstase (31%), i-au votat de data asta pe Chirtoacă (10,15%), Țîcu (4,7%) și Chironda (2,73%). Ceea ce contează acum este ca aceste cca 18% dintre alegătorii anti-Ceban (40.19%) să-și reorienteze voturile către Năstase în turul II (3 noiembrie). O victorie a socialiștilor ar fi nefirească și nereprezentativă în Chișinău, unde mai mereu au câștigat oamenii cu viziuni progresist-europene, nu retrograd-sovietice. Chiar dacă deoseori au eșuat în aplicarea acestor viziuni.
Prezența la vot a fost redusă (41,6%) și nu e clar dacă ceilalți 3 candidați însemnați au contribuit la asta, transmițând un mesaj de gâlceavă pe ”centru-dreapta” sau, din contră, au scos la vot oameni care ar fi stat acasă în loc să-l voteze pe Năstase. Cert este că, în turul II, nu toți cei 18% îl vor vota pe Năstase, dar, în schimb, vor ieși la vot cei care au considerat că în turul I degeaba se obosesc să voteze pentru oricare dintre cei 4 candidați progresiști, având în vedere că toate cele indicau spre un tur secund între Ceban și Năstase.
De cealaltă parte, Ceban va culege o parte dintre voturile lui Klimenko (3%) și, poate ale sovieticilor ”înrăiți”, care s-au săturat să trăiască visul ”Chișinăului european” și cărora le-a fost prea lene, sau prea greu să se obosească în primul tur. În orice caz, Năstase are acum toate condițiile pentru a construi punți către Chirtoacă, Țîcu și Chironda, după ce, în turul I, i-a ignorat. Probabil că asta le era planul celor de la ACUM, deși, trebuie să recunoaștem, e un plan care nu poate fi descris drept unul chiar elegant. Ceban, de cealaltă parte, le oferă deja lui Țîcu și Chironda, în cazul unei victorii, 2 departamente încă inexistente din cadrul primăriei. Ținta lui Ceban sunt, cel mai probabil, indecișii lehămetiți de certuri pentru putere și care, vor aprecia ”deschiderea” ipocrită către 2 contracandidați care i-au criticat încontinuu partidul în campanie.
Merită remarcate și următoarele aspecte:
- Electoratul ferm-unionist din Chișinău (17%) s-a manifestat clar și l-a ignorat pe Năstase, care se declară român și al cărui partid (PPDA) are cel mai solid parteneriat cu un partid din România (PNL) dintre toate partidele moldovenești.
- Țîcu a făcut (cu resurse minime) ca despre PUN să se vorbească mult mai mult: atât prin scorul bun obținut, cât și datorită capacității sale de a atrage atenția.
- Chironda a făcut o figură frumoasă și a reușit să atragă atenția chișinăuienilor care vor mai mult de la primarul lor. Mare păcat că primăriile sunt obiective politice pentru partide, motiv pentru care Chironda n-a putut fi candidatul ACUM pentru primăria Chișinăului.
Consiliul municipal arată deosebit de pestriț acum, dar, cu ceva tact și viziune, socialiștii pot fi trecuți într-o bine-meritată opoziție, dacă se va forma o alianță dintre ACUM, PL, PUN și MFN. Doar că nu e clar ce vor face amoebele de la PDM și PȘOR, care ar putea sări de fiecare dată acolo unde este ”cașcavalul”. Iar coruptibilitatea consilierilor municipali este tradițională, ceea ce le-ar putea crea condiții ideale unor amoebe politice, indiferent de partidul de origine. Nu e clar nici ce ar face Năstase în cazul în care Ceban ia primăria. Bine ar face să nu cedeze cântecelor de sirenă ale celui din urmă, care deja a luat prăjina și se declară deschis unei coaliții PSRM-ACUM și unui președinte de consiliu ACUMist. Acest gest al lui Ceban va genera, cu siguranță, turbulențe în tabăra cealaltă. E nevoie, așadar, pe lângă tact și viziune, și de fermitate din partea celor 4 grupuri anti-Ceban.
În sfârșit, despre rezultatele localelor la nivel național. Este evident că PSRM rămâne cel mai popular partid moldovenesc. Aș fi putut să scriu ”puternic”, dar o grupare de mincinoși incompetenți, care le servesc moldovenilor doar vorbe și anacronisme sovietice nu poate fi numit partid puternic. De cealaltă parte, ACUM nu se remarcă nicicum, acumulând rezultate mai degrabă din inerție, la fel cum au acumulat și în diasporă prin menținerea mandatului de deputat cedat anterior de Maia Sandu. Este clar că ACUM are probleme electorale și de identitate pe fundalul unor livrabile modeste (sau ambalate neatrăgător) ale noului Guvern. Per ansamblu, însă, nu s-a schimbat nimic: majoritatea moldovenilor se lasă pradă unor oameni care n-au nimic de a face cu administrarea unor localități și votează, în continuare, preponderent emoțional, nu rațional. Este remarcabil, totuși, rezultatul lui Nicolae Dandiș, independentul care a câștigat imprevizibil acum 4 ani alegerile de la Cahul și care, acumulează acum un incredibil 82%, rivalizând cu ȘorMania de la Orhei, doar că într-o cheie decentă și rațională.
Articol apărut pe blogul autorului http://www.tudorcojocariu.eu/.
Sursa foto: Facebook/Primăria Municipiului Chişinău
fără comentarii
Fii primul care comentează