Ivan Ceban a rămas singur, alături de colegii săi de partid, de grupurile de interese și de tot felul de alți dubioși din anturajul PSRM/PCRM/PDM. De cealaltă parte, Andrei Năstase are șansa de a mobiliza cea mai mare parte dintre chișinăuieni pentru a câștiga alegerile locale, pentru a pune temelia unei alianțe conjucturale axată pe proiecte specifice între ACUM+PL+MFN+PUN+eventualii traseiști din PDM sau PȘOR (oricât de neplăcut ar fi).

Din fericire, Năstase a dat deja primele semnale de deschidere față de cei de mai sus (cu excepția PDM și PȘOR) și a respins ferm o potențială alianță cu PSRM. Prin aceasta, candidatul ACUM a ridicat mânușa aruncată de Dodon, care și-a făcut un obicei din a amenința periodic de la înălțimea închipuită a funcției sale, cu demiterea guvernului. Prin urmare, astăzi îl avem pe Dodon, care e deja cu un picior în afara alianței conjucturale actuale, respectiv pe Năstase, care nu admite o alianță cu gruparea socialistului Ceban. Este clar că, indiferent de rezultatul pentru primăria Chișinău, actuala putere se va reașeza.

Decizia pe care trebuie să o luăm noi, cei care susținem direcția clamată de echipele lui Năstase, Chirtoacă, Chironda și Țîcu este fie de a-l ajuta pe Dodon să-și facă mendrele, să-și întărească poziția politică și să se alieze cu oportuniștii și corupții din parlament, fie de a-i ajuta pe Năstase și Sandu să continue reformele de inspirație europeană, în beneficiul tuturor cetățenilor RM (inclusiv al chișinăuienilor din 3 noiembrie încolo).

Știu că Năstase nu este întruchiparea primarului perfect pentru mulți dintre noi. La fel cum știu că mulți nu vor fi pe deplin împăcați cu decizia de a-l fi votat. Dar oare socialistul Ceban, care a arătat din plin ce (nu) vrea să facă pentru chișinăuieni, din pozițiile pe care le-a deținut în administrație, ar putea fi un primar perfect? Sau am fi noi mai împăcați dacă am sta acasă pe 3 noiembrie, ajutându-l să-și conserve avantajul, sau dacă, și mai grav, l-am vota? Mă îndoiesc. Cel puțin, Năstase nu visează cai-verzi-pe-pereți despre ”investițiile rusești” în Chișinău, așa cum face Ceban. Or, știm cu toții că, oamenii cu resurse din Rusia numai investiții n-au făcut pe aici.

Prioritatea 0 acum este ca toate forțele politice progresiste să se solidarizeze împotriva lăcustelor corupte și mincinoase din PSRM, care au abuzat ani de-a rândul de resursele publice ale capitalei. De aceea, ar fi de mare folos și mai multă viziune, tact și deschidere din partea candidatului Năstase către toate cele 4 forțe potențial partenere, astfel încât acestea să-și dorească și să se străduie să mobilizeze propriul electorat, respectiv să-și atingă obiectivul declarat de la bun început: împiedicarea acaparării primăriei (și, eventual, a întregii republici) de către corupții din PSRM.

Articol apărut pe blogul autorului http://www.tudorcojocariu.eu/.

Sursa foto: Facebook/Dorin Chirtoacă

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu