Țarul Piotr Pervîi ajunge la Paris, pe fondul Războiului Nordului, și se întâlnește cu ducele d’Orleans (regentul regatului) și cu micul rege Louis XV, pentru a decupla Franța de Suedia (alianță istorică de pe vremea lui Louis XIII și construită de cardinalul Richelieu “pour raison d’etat” în timpul Războiului de 30 ani). Suedia e învinsă și Rusia ajunge putere maritimă la Marea Nordului, construiește Sankt Petersburg (port strategic) și intră în rândul puterilor europene, iar modernizarea Rusiei se face pe fond francez.

Astăzi, Franța lui Macron, în numele “autonomiei strategice europene”, invită Rusia lui Putin (cu un apetit anexionist post-sovietic) să revină la “masa” marilor puteri europene, unde “felurile principale” sunt Rep. Moldova și Ucraina (plus Balcanii de Vest), sacrificate pe un altar al deziluziilor macroniene: te înțelegi cu Rusia în Est (fără garanții de detentă nucleară), ca să poți acționa în Sud (MENA) și ignori total faptul că Wagner e cu Haftar în Libia (unde Erdogan amenință cu intervenția pro-Tripoli), plus alte deal-uri rusești de exploatări din Africa.

În aceeași idee, tot pe acest altar al deziluziei macroniene al “autonomiei strategice europene”, fapt care fracturează relațiile euro-atlantice, Franța a propus un bypass european împotriva sancțiunilor SUA împotriva Iranului. Ieri, ministrul Economiei francez, în vizită la Moscova, anunță că în termen de 6 luni, va fi gândit un sistem de bypass francez împotriva sancțiunilor SUA împotriva Rusiei (impuse pe fondul anexării Crimeei și a războiului din Donbas), deoarece dăunează intereselor de business și a investițiilor franceze din Rusia.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu