Compania elveţiano-olandeză Allseas, specializată în montarea de conducte subacvatice pentru proiectele energetice offshore, a anunţat sâmbătă că îşi suspendă activitatea în proiectul de construcţie a gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să conecteze Rusia şi Germania, pe sub Marea Baltică.

„În aşteptarea punerii în aplicare a Legii de Autorizare a Apărării Naţionale, Allseas îşi suspendă activităţile de montare de conducte în cadrul Nord Stream 2. Allseas va acţiona în concordanţă cu prevederile de întrerupere ale legislaţiei şi aşteaptă îndrumarea privind clarificările necesare din punct de vedere normativ, tehnic şi de mediu din partea autorităţilor SUA în domeniu”, se arată într-o declaraţie afişată pe site-ul companiei.

Anunţul a fost făcut la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a aprobat legea care prevede impunerea de sancţiuni împotriva companiilor care participă în proiectul gazoductului de 10 miliarde de euro prin care Germania intenţionează să importe până la 55 miliarde de metri cubi de gaze în fiecare an.

Atât Moscova, cât şi Berlinul au protestat diplomatic prin declaraţii hotărâte contra sancţiunilor impuse de SUA, care prevăd printre altele blocarea accesului pe piaţa americană a companiilor participante sau refuzarea vizelor pentru SUA către acţionarii şi membrii acestor întreprinderi.

Pe de altă parte, Washingtonul a arătat că impunerea sancţiunilor este determinată de ameninţarea de securitate pe care gazoductul Nord Stream 2 îl reprezintă pentru Europa. Autorităţile americane consideră că Rusia urmăreşte să obţină căi alternative de livrare a gazelor naturale către Vestul Europei decât rutele tradiţionale prin Ucraina, Belarus şi Polonia, astfel încât să poată sista alimentarea cu gaze a acestor ţări fără a pune în primejdie contractele cu ţări precum Germania. Scopul final al acţiunii ar fi ca Moscova să poată şantaja ţările din estul Europei cu oprirea livrărilor de gaze naturale, fără ca acest lucru să îi afecteze relaţiile cu ţările din vestul continentului.

Sursa: Politico

Sursa foto: Gazprom

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] elvețiano-olandeză Allseas, responsabilă cu instalarea subacvatică a conductelor, a anunțat deja că își suspendă activitatea în proiectul Nord Stream 2, ca urmare a anunțatelor sancțiuni […]

Lasă un comentariu