Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul întâlnirii bilaterale pe care a avut-o la Moscova cu cancelarul german Angela Merkel, că speră ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 să fie pus în practică până la finalul anului 2020 sau cel mai târziu în primul semestru al anului 2021, relatează Reuters.

Gazoductul care urmează să conecteze Rusia și Germania pe sub Marea Baltică și să sporească semnificativ cantitatea de gaze naturale livrate deja prin gazoductul Nord Stream a întâmpinat un impas de etapă după ce președintele american Donald Trump a aprobat în luna decembrie impunerea de sancțiuni oricăror companii care vor lua parte la construcția și operarea noilor conducte.

Compania elvețiano-olandeză Allseas, responsabilă cu instalarea subacvatică a conductelor, a anunțat deja că își suspendă activitatea în proiectul Nord Stream 2, ca urmare a anunțatelor sancțiuni americane.

„Noi, desigur, am putea să finalizăm construcția pe cont propriu, fără implicarea partenerilor noștri externi”, a menționat Putin la conferința de presă comună cu Angela Merkel, făcând aluzie la cele două nave ale companiei rusești Gazprom, specializate în instalarea submarină de conducte.

„Cred că acest proiect este legitimat de noile reglementări europene și că, prin urmare, trebuie să îl ducem la bun sfârșit”, a menționat și Merkel, care a subliniat că este în interesul țărilor europene să își diversifice livrările de gaze naturale.

În vreme ce partizanii Nord Stream 2, în special Germania și Rusia, argumentează că gazoductul este un proiect pur economic, oponenții săi, printre care se numără SUA și Polonia, susțin că proiectul energetic are o însemnată latură politică. Odată pus în funcție Nord Stream 2, Rusia ar fi în măsură să șantajeze unele țări din estul Europei, printre care Ucraina și Republica Moldova, cu sistarea livrărilor de gaze naturale, fără ca o asemenea măsură să mai afecteze economiile statelor din Vestul Europei.

În luna ianuarie, Rusia și Turcia au inaugurat gazoductul Turkstream, pe sub Marea Neagră, prin care Moscova intenționează să trimită gaze naturale și către sudul Europei, fără ca acestea să mai tranziteze Ucraina.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu