Deputatul ecologist din Parlamentul german, Tobias Lindner, a depus o plângere penală împotriva persoanelor neidentificate care au distrus probe din telefonul Ursulei von der Leyen, actuală preşedintă a Comisiei Europene, a informat presa germană sâmbătă.

O comisie parlamentară din Bundestag anchetează din toamna anului trecut modalitatea incorectă în care von der Leyen a atribuit contracte de consultanţă în valoare de milioane de euro în timpul mandatului său anterior în fruntea Ministerului apărării din Germania.

În acest sens, comisia a solicitat acces încă din luna februarie a acestui an la datele stocate în telefonul Ursulei von der Leyen, dar potrivit declaraţiilor făcute joia trecută de un oficial din Ministerul Apărării, memoria telefonului a fost ştearsă în luna august. Un purtător de cuvânt al guvernului federal german a arătat că motivul ştergerii datelor a fost reprezentat de un incident de securitate.

În plângerea penală, Lindner, deputat al opoziţiei, susţine că ştergerea datelor „a adus daune grave scopului final al clarificărilor parlamentare asupra aşa-zisei afaceri a consultanţilor”, relatează ziarul german Der Spiegel.

Von der Leyen a admis încă de anul trecut că s-au comis din neglijenţă unele erori în atribuirea unor contracte de la ministerul apărării. Reprezentanţii opoziţiei parlamentare germane, precum şi mulţi membri ai social-democraţilor germani, care au susţinut-o ca partid de coaliţie guvernamentală pe von der Leyen, suspectează însă că acordarea incorectă a contractelor, devenită deja celebră în Germania sub numele de „afacerea consultanţilor”, reprezenta o schemă deliberată prin care erau umplute buzunarelor unor apropiaţi ai CDU, principalul partid de guvernământ de la Berlin, care obţineau pe deasupra şi o importantă influenţă asupra ministerului german al apărării.

Sursa foto: Facebook/European Commission

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu