Departamentul de Stat al SUA l-a declarat indezirabil pe Vlad Plahotniuc și familia sa, blocându-le accesul pe teritoriul federal american, datorită corupției, a subminării democrației și a independenței instituțiilor.

Este o declarație politică necesară, bazată pe o lege federală, și așteptată de mediul politic de la Chișinău (deşi adoptată fără influența acestuia). În același timp, Plahotniuc nu este afectat financiar, având un imperiu al offshore-urilor prin care își manageriază proprietățile și conturile bancare.

Bismarck spunea “totul se adeverește când apare negarea oficială” și cunoaștem relația care a existat între Nuland și Plahotniuc în 2016. Concomitent, pe lângă relația politico-diplomatică, a existat și relația operativă de intelligence: persona non grata pentru cei 5 atașați ruși, cazul Bolboceanu și adăpostirea lui Şevciuk la Chișinău, schimbul de informații secrete UE – Republica Moldova etc.

Departamentul de Stat, FBI și CIA, de-a lungul timpului, au avut puncte de intersecție, acțiuni paralele și, de multe ori, în sensuri opuse; astfel, declarația lui Mike Pompeo (fost director CIA), poate fi acoperirea perfectă pentru a continua adăpostirea lui Plahotniuc într-un safe house. Fiecare actor și-a spălat mâinile!

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu