Evenimentul cultural „7 DECENII DE INFERN”, dedicat rememorării Gulagului ca pagină tragică din istoria poporului român va avea loc joi în contextul în care în 2019 s-au împlinit 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia şi Bucovina, în Siberia.

Evenimentul organizat de asociaţia ANIMA FORI va avea loc pe 30 ianuarie 2020, la ora 16, la Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125, și va cuprinde mai multe punct de interes.

• Vizionarea documentarului „PENTRU CEI DE ACASĂ”, autor Manuela Morar

Soarta deportaților basarabeni din Extremul Orient al Rusiei, măsură criminală a regimului stalinist în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, constituie tema unui proiect documentar amplu, desfășurat în decursul a șapte ani de prospecții și filmări începute în 2012 în Republica Moldova și în fostele Zone de lagăr din Kolîma – Federația Rusă.

Demersul, susținut de Institutul Cultural Român, Asociația Stindard, Ministerul Afacerilor Externe și Studioul Chainsaw Europe, este pe cale să se materializeze sub forma unui produs de creativitate cinematografică actual, pe care elocvența materialului rezultat îl situează printre cele mai importante filme dedicate victimelor Gulagului, existente până în acest moment la nivel european.

Filmat în vara anului 2014, pe fondul tensiunilor politice și militare ce au urmat după declanșarea războiului din Donbass și anexarea Crimeii de către Federația Rusă, Materik (Pentru cei de Acasă) spune povestea disidentului anti-sovietic Vasili Kovaliov – ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Estul Extrem al Siberiei – care călătorește peste 12.000 de km pentru a ajunge acasă, pe Continent (în rusă, Materik), în satul de pe malul stâng al Nistrului, în care s-a
născut și a trăit până la arestarea sa din anul 1950.

Un film-manifest împotriva uitării, primul dintr-o trilogie care urmează a fi realizată dacă va fi găsit sprijinul necesar solicitat în contextul acestui apel pentru recuperarea istoriei românești, vine cu noutatea absolută a informațiilor și cu o poveste tulburătoare, una dintre multele derulate în lagărele din Kolîma, un loc în care și-au pierdut viața peste trei milioane de deținuți politici și prizonieri de război.
Vernisajul Expoziției de Fotografie „BILET DE LUPˮ – fotografii realizate cu susţinerea ICR, în timpul filmărilor din Siberia – autor Manuela Morar

Lansarea volumului poetei basarabence Maria Găitan Mozes „LAS INIMA SĂ SPUNĂˮ, Ed. Universul Academic, Bucureşti, 2019, căruia i  se acordă premiul DULCE BASARABIE al Asociaţiei ANIMA FORI. O parte din familia autoarei a fost deportată şi a pierit în Gulag.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu