Primul gând. Nu mai plângeți și nu vă mai îngrijorați voi, cei din România asta mică, prăfuită și pipernicită, pentru Regatul Unit, pentru soarta amară pe care vă închipuiți că o va cunoaște de mâine. Regatul Unit va fi bine și de acum înainte, poate chiar mai bine, după o perioadă de tranziție de câțiva ani în care, într-adevăr, s-ar putea să întâmpine unele dificultăți. Așa cum toți râdeau condescendent la numirea lui Boris Johnson ca premier al Marii Britanii, iar acum observă că BoJo a dus la bun sfârșit Brexit-ul, tot așa aceia care cred că influența și prosperitatea Regatului Unit vor fi grav afectate, vor observa în viitor că se înșeală amarnic. Un stat cu al doilea cel mai bun sistem universitar din lume după cel american și care se va bucura în continuare de o relație privilegiată cu hegemonul sistemului internațional și cu fostele sale colonii, nu se va împotmoli din cauza despărțirii parțiale – căci parțială este, multe legături vor rămâne în loc – de o Uniune Europeană tot mai fracturată.

Al doilea gând. Dacă vrea cineva să plângă, să plângă mai degrabă pentru noi și pentru România. Unul dintre factorii cei mai puternici care temperau excesele binomului germano-francez a dispărut. Pe multe dosare europene, Regatul Unit era un aliat esențial pentru România, care se vede de mâine încolo pusă în situația de fi și mai vulnerabilă în fața deciziilor celor mari din UE. Să plângă pentru diplomația românească, și-așa aflată într-o criză de competență, imaginație și încredere, care va trebui să treacă tot mai des testul balansării între puterile atlantiste și puterile continentale.

Al treilea gând. Dacă vrea cineva să se îngrijoreze, să se îngrijoreze pentru compatrioții noștri plecați să își câștige traiul și să facă puțin cheag în Regatul Unit, căci soarta lor nu este atât de clară pe cât ar fi trebuit să fie după negocierea tratatului de divorț dintre UE și Marea Britanie. Îngrijorați-vă pentru tinerii cărora le va fi mai greu în viitor să meargă la studii în Regatul Unit pentru a se împărtăși din cunoașterea înmagazinată de sute de ani în universitățile britanice și a cărei lumină ar putea-o aduce pentru a sparge bezna ignoranței de la noi.

Nu mai plângeți și nu vă mai îngrijorați pentru Regatul Unit!

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu