Bruxelles-ul ar fi entuziasmat dacă o Scoție independentă ar încerca să reintre în Uniunea Europeană, a declarat duminică fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, provocând o reacție dură, imediată, din partea ministrului de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, care a catalogat intervenția lui Tusk ca „ne-europeană și iresponsabilă”.

„Emoţional, nu am nicio îndoială că toată lumea de aici, de la Bruxelles, şi, mai general, din Europa, ar fi entuziastă”, a spus Tusk duminică seara în emisiunea lui Andrew Marr de la BBC, după ce inițial a refuzat să vorbească despre posibila aderare a unei Scoții independente la UE.

Tusk a subliniat însă că, în pofida simpatiei continentale pentru aspirațiile europene ale scoțienilor, în cazul în care aceștia vor solicita și vor obține independența față de Londra, țara lor va fi nevoită să treacă prin toate fazele procesului de aderare.

„Dacă, de exemplu, s-ar întâmpla ca independența să fie obținută de Scoția, atunci avem nevoie de procesul obişnuit. Va fi un nou proces”, a întărit Tusk.

Speranțele moderate pe care fostul președinte al Consiliului European, în prezent lider al Partidului Popular European, cea mai influentă familie politică din UE, le acordă scoțienilor cu vederi europene vin într-un moment tensionat. Din cauza Brexitului, premierul scoțian Nicola Sturgeon și Partidul Național Scoțian intenționează să organizeze un nou referendum pentru independența țării față de guvernul britanic.

Ministrul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a comentat prompt, de o manieră negativă declarația lui Tusk, pe care a descris-o ca fiind „mai degrabă ne-europeană și iresponsabilă, date fiind tendinţele secesioniste, separatiste din Spania, Franţa, Italia”.

”Nu sunt sigur că liderii europeni, nemaivorbind de cei de aici, din Regatul Unit, ar saluta cu adevărat acest tip de discurs”, a mai punctat Raab.

Sursa; Politico, Agerpres

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu