Președintele francez Emmanuel Macron a dat sâmbătă un semnal pozitiv Albaniei și Macedoniei de Nord privind intenția Franței de a permite începutul negocierilor de aderare a celor două state vest-balcanice la Uniunea Europeană. În același timp, Macron a subliniat că abordarea Franței în legătură cu integrarea în UE a Albaniei și Macedoniei de Nord este una realistă și sinceră, spre deosebire de cea a altor state membre care în mod public susțin începerea imediată a negocierilor cu cele două țări din Balcanii de Vest, dar recunosc în privat că ele au nevoie de ani buni până vor atinge standardele necesare aderării la blocul comunitar.

În cadrul Conferinței de Securitate de la München, Macron a ținut în primul rând să descrie drept o „treabă remarcabilă” propunerile Comisiei Europene de revizuire a metodologiei de desfășurare a negocierilor de aderare, care preiau în cea mai mare parte idei trasate deja de Paris și considerate drept o condiție pentru ca Franța să fie de acord cu începerea discuțiilor cu Albania și Macedonia de Nord.

Franța a fost principalul stat membru al UE care s-a opus în luna noiembrie a anului trecut începerii discuțiilor pentru integrare cu Macedonia de Nord și Albania, cerând mai înainte o revizuire a metodologiei după care sunt purtate aceste tratative.

De asemenea, președintele francez a arătat că, în acest context, începerea negocierilor de aderare cu cele două state aspirante din Balcanii de Vest depinde de evaluările Comisiei.

„Trebuie să vedem ce va spune Comisia despre situația progreselor pe care le așteptăm în Albania și Macedonia de Nord. Dacă rezultatele sunt pozitive și încrederea este construită, ar trebui să fim în poziția de a deschide mai apoi negocierile”, a arătat Macron.

„Eu prefer în acest caz Realpolitik. Pentru ancorarea Balcanilor trebuie să investim acolo … în să spunem că deschidem negocieri, cu foarte multă ipocrizie, deoarece toți cei care spun că trebuie să deschidem negocieri cu Albania și Macedonia de Nord spun mai apoi ‘Atenție, nu vor fi pregătiți pentru aderare în următorii 10 sau 15 ani.’ Nu suntem rezonabili”, a mai precizat Macron.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu