Discuțiile privind adoptarea noului buget multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027, au intrat luni în ultima fază după finalizarea întrunirii Consiliului miniștrilor de afaceri europene în care a fost prezentat un nou plan al președintelui Charles Michel. Proiectul, care ține cont de negocierile de până acum, nu a obținut însă consensul statelor membre înainte de întrunirea șefilor de stat și de guvern care va avea loc joi la Bruxelles.

Propunerea lui Michel, care ar plasa bugetul UE la 1,074% din Produsul Național Brut Comunitar și care încearcă să creeze un echilibru între noile politici de mediu și de afaceri externe și mai vechile politici privind agricultura și coeziunea, a fost criticat de cea mai mare parte a celor implicați și în special de către principalii contributori la buget.

Olanda, Austria, Danemarca și Suedia – țări net contributoare, cunoscute și sub numele de „cei patru economi” – consideră că nivelul de 1,074% din Produsul Național Brut Comunitar este mult prea ridicat. Franța, care consideră că este amenințată finanțarea politicii agricole comune, foarte importantă pentru agricultura franceză, susține în schimb eliminarea rabaturilor pentru contributori precum „cei patru economi”. Germania, la rândul ei, susține că este asigurată prea puțină finanțare pentru politicile moderne pe care ar trebui să le susțină UE.

„Dacă nimeni nu este satisfăcut, înseamnă că este un compromis bun … dacă toată lumea este critică, asta indică faptul că el [Michel] a reușit să găsească totuși un bun punct de plecare pentru începutul negocierilor”, a spus comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, după reuniunea ministerială de luni.

Sursa: EU Observer

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu