Comisia Europeană a publicat miercuri un slide informativ privind volumul comerțului UE cu state terțe cu care are încheiate înțelegeri comerciale, în care reprezentarea grafică a schimburilor comerciale cu Marea Britanie este mult exagerată față de cea pentru alte țări. Eroarea apare în contextul în care Bruxelles-ul refuză să încheie cu Londra un acord comercial similar celui încheiat cu Canada, argumentând că volumul și distanța comerțului UE – Marea Britanie sunt mult diferite față de cele dintre UE și statul nord-american, informează Politico.

În cadrul unei prezentări intitulate „Regatul Unit este diferit de alți parteneri oficiali” se subliniază, de exemplu, că importurile totale în UE din Canada, Japonia și Coreea de Sud, în valoare de 125 de miliarde de euro, sunt mult mai mici decât importurile din Marea Britanie singure, în valoare de 197 de miliarde de euro.

Felul în care asemenea date se reflectă în graficul alăturat prezentării este însă unul înșelător. Dacă în realitate, volumul schimburilor comerciale UE-Japonia în 2018 este de 4,4 ori mai mic decât volumul schimburilor comerciale UE-Marea Britanie, pe grafic bulina reprezentând comerțul UE-Japonia este de 16 ori mai mică decât bulina asociată comerțului UE-Marea Britanie.

Inf. 781 - Comerț grafic UK

De asemenea în textul prezentării nu se regăsesc datele brute ale volumului schimburilor comerciale între UE și state terțe, astfel încât să se poată face o comparație între cifre și reprezentarea lor grafică.

Experții în statistică contactați de Politico au subliniat că acest tip de comunicare din partea Comisiei Europene este total eronat.

David Spiegelhalter, profesor de înțelegere publică a riscurilor la Cambridge, a precizat că greșeala este una „de neapărat”, „cea mai mare posibilă”, având în vedere că este total incorect statistic și „demn de un începător” să reprezinți volumul prin diametrul unui cerc.

Kevin McConway, profesor de statistici aplicate la Open University a fost chiar mai categoric, descriind slide-ul drept „oribil de înșelător”.

În schimb, un purtător de cuvânt din partea Comisiei Europene a apărat modalitatea de realizare a graficului.

„Scopul slide-ului este doar de informare și de prezentare. Graficul a fost generat cu instrumentele dedicate din Excel, pe baza datelor Eurostat. Mărimea fiecărei buline este proporțională cu nivelul total al comerțului fiecărei țări”, a spus reprezentantul Comisiei.

„Ar trebui să îți asumi greșeala. Cel mai rău lucru este să încerci să persiști în același sens”, a comentat Spiegelhalter.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu