Comisia Europeană a prezentat miercuri un proiect legislativ ce prevede atingerea de către UE a nivelului zero al emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050.

Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu pentru a deveni lege. Ea transpune în plan legislativ acordul la care au ajuns în decembrie anul trecut de șefii de stat și de guvern din Europa pe marginea Pactului Ecologic European.

Pactul oferă o foaie de parcurs care conţine acţiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată şi să pună capăt schimbărilor climatice şi să reducă poluarea. El prezintă investiţiile necesare şi instrumentele de finanţare disponibile şi explică modul în care se va asigura o tranziţie justă şi favorabilă incluziunii.

Discuțiile pe marginea proiectului legislativ al Comisiei se anunță a fi foarte tăioase. Polonia, unul dintre statele membre care, ca și România, se bazează în mare măsură pe cărbune pentru producția de energie, a anunțat că își dorește o mai mare libertate în a stabili propriul plan și propriul ritm de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sursa: Reuters, Politico

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu