Anul trecut, pe 23 martie, Italia a semnat participarea la Noul Drum al Mătăsii dezvoltat de China. Președintele Xi Jinping și Primul Ministru Giuseppe Conte au semnat contracte în valoare de 20 miliarde de euro în sectoarele de management al porturilor, știință și tehnologie, e-commerce, agricultură, importuri de porcine și bovine, media, cultură, bănci, gaz natural și oțel. Italia a devenit primul stat G7 și membru-fondator al UE care aderă la proiectul Chinei denumit “Noul Drum al Mătăsii”, oferind acces la porturile Palermo, Genova, Trieste și Ravenna.

După un an, Italia este decimată de virusul COVID-19, preluat din China. Beijingul nu-și asumă vina pentru lipsa de containment și mai ales pentru că a “ascuns gunoiul sub preș” prin “disparițiile misterioase” ale medicilor și prin propagandă și cenzură de tipul “no problem”, refuzând în același timp să informeze OMS.

UE a devenit, conform OMS, epicentrul pandemiei COVID-19, având o tulpină mult mai agresivă, însă trebuie să privim deja pe termen mediu și lung pentru a ne pregăti de un “test” și mai puternic, geopolitic și geoeconomic: “virusul” ruso-chinez. Deja, Putin și Xi Jinping au abordat Italia prin soft power: medici și materiale medicale trimise în peninsulă, pentru a profita de “imunitatea” scăzută a lumii euroatlantice.

Lumea euroatlantică trebuie să strângă rândurile, să se “lege de catarg” precum Ulise și să nu asculte “cântecul de sirenă” al Moscovei și Beijingului, care profită de orice fel de “breșă” din relațiile euroatlantice.

PS: Mă bucur că România va achiziționa cele 20.000 kituri / 2.000.000 teste din Coreea de Sud și sper să “importăm” și know-how-ul coreean de containment.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu