Mai multe state extra-comunitare, inclusiv Iranul și Venezuela, au solicitat asistență financiară de la Uniunea Europeană pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus, a anunțat Înaltul Reprezentant european pentru politică externă, Josep Borrell, în urma unei videoconferințe cu cei 27 de miniștri de externe ai statelor membre.

„17 țări au solicitat asistență financiară, Iran și Venezuela fiind printre ele”, a spus Borrell, arătând că UE este obligată să le ajute.

Borrell a mai arătat că 20 de milioane de euro vor fi direcționați către Iran, cea mai puternic lovită țară din Orientul Mijlociu, cu peste 23000 de oameni infectați și circa 1800 de decese.

De asemenea, oficialul european a arătat că UE va sprijini Iranul și Venezuela pe lângă Fondul Monetar Internațional pentru a primi și de acolo ajutor financiar de urgență.

„Vom sprijini această solicitare deoarece aceste țări se află într-o situație foarte dificilă în principal din cauza sancțiunilor americane care le împiedică să obțină venituri din vânzarea de petrol”, a mai spus Borrell.

SUA a declarat că este dispusă să acorde sprijin Iranului în contextul epidemiei de coronavirus, dar Teheranul a refuzat, replicând că este suficient ca Washingtonul să ridice sancțiunile economice pe care le-a impus anterior.

Deocamdată Statele Unite nu iau în calcul anularea sancțiunilor.

Surse: Novinite, France 24

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu