Achiziția comună de echipamente individuale de protecție, lansată de Comisia Europeană în contextul crizei COVID-19, s-a dovedit a fi un succes.  Producătorii au făcut oferte care acoperă și, în unele cazuri, chiar depășesc cantitățile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziții publice (pentru fiecare element solicitat). Achizițiile comune acoperă măștile de tip 2 și 3, mănuși, ochelari de protecție, viziere, măști chirurgicale și salopete.

Astfel, se oferă asigurări că spitalele, profesioniștii din domeniul sănătății, centrele de îngrijire și persoanele care au nevoie de aceasta vor dispune de echipamentul necesar pentru a-i proteja de virus și pentru a limita răspândirea acestuia.

Echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanții, pe care ar trebui să le încheie foarte rapid.

„În momentul de față, peste tot în lume, există o nevoie foarte mare de îmbrăcăminte de protecție și echipament medical. Prin urmare, este un succes faptul că Inițiativa comună europeană în domeniul achizițiilor publice a fost în măsură să asigure pe piața mondială oferte clare de o amploare considerabilă în cel mai scurt timp”, a explicat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este un exemplu concret de solidaritate la nivelul UE și arată avantajele de a face parte din această uniune”, a ținut să sublinieze von der Leyen.

25 state membre participă la această procedură de achiziție comună. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele vor fi, cel mai probabil, semnate în următoarele zile.

„Produsele ar trebui să reducă substanțial presiunea sub care se află Italia, Spania, dar și alte 23 de state membre. Acum este rândul statelor membre să semneze rapid contractele necesare”, a mai declarat președinta Comisiei.

Achizițiile publice comune reprezintă o modalitate eficientă prin care statele membre pot cumpăra împreună bunuri de pe piață, sub coordonarea Comisiei Europene.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] în cercetare pentru a obține un vaccin împotriva virusului. UE a reușit cu succes să achiziționeze echipamente medicale pentru cele 27 de state membre, printre aceste achiziții numărându-se măști, mănuși, […]

Lasă un comentariu