UE solidară cu Balcanii de Vest/ 38 milioane de euro sprijin de urgență, dintre care 15 Serbiei lui Vučić, „fratele” lui Xi Jinping
Ca parte a răspunsului global la pandemia de COVID-19, Comisia Europeană a anunțat o sumă de până la 38 de milioane de euro sub formă de sprijin imediat pentru Balcanii de Vest, pentru a face față situației de urgență din domeniul sănătății cauzate de coronavirus, dar și realocarea sumei de 374 milioane de euro pentru a contribui la redresarea socio-economică a regiunii. Cele mai mari sume merg către Serbia, statul cel mai puternic afectat din regiune, al cărei președinte, Aleksandar Vučić denunța în urmă cu două săptămâni lipsa de sprijin din partea UE și solicita patetic ajutor din partea Chinei.
La cererea partenerilor, UE răspunde nevoilor urgente prin sprijinirea furnizării de dispozitive medicale și echipamente, cum ar fi ventilatoarele, trusele de laborator, măștile, ochelarii, combinezoanele și costumele de siguranță.
UE va sprijini Albania și Macedonia de Nord pentru a acoperi nevoile imediate ale sistemelor lor de sănătate publică cu până la 4 milioane de euro pentru fiecare, Bosnia și Herțegovina cu 7 milioane de euro, iar între timp Muntenegru va primi până la 3 milioane de euro, Kosovo până la 5 milioane de euro și Serbia va beneficia de până la 15 milioane de euro, fiind țara cea mai afectată până în prezent.
Comisia include, de asemenea, Balcanii de Vest în inițiativele UE de combatere a crizei, cum ar fi sistemele comune de achiziții publice pentru echipamente individuale de protecție, și a accelerat punerea în aplicare a unui proiect cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Acest proiect, avut în vedere inițial pentru 2021, va consolida capacitățile de a supraveghea și de a controla bolile transmisibile, va îmbunătăți capacitățile de pregătire pentru situații de urgență în materie de sănătate și va sprijini dezvoltarea sistemelor acestor tări în ceea ce privește laboratoarele de microbiologie.
În plus, pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al coronavirusului, UE va redirecționa, de asemenea, fonduri de la Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) pentru a sprijini, pe termen scurt și mediu, eforturile de redresare a țărilor partenere din Balcanii de Vest. Acestea vor include sprijin pentru sectorul privat, creșterea protecției sociale, acordând o atenție deosebită acordată grupurilor vulnerabile,dar și consolidarea rezilienței în sectorul sănătății publice.
În acest scop, Comisia va mobiliza până la 46,7 milioane de euro pentru a sprijini redresarea socială și economică a Albaniei, 73,5 milioane de euro pentru Bosnia și Herțegovina, 50 milioane de euro pentru Muntenegru, în timp ce Macedonia de Nord va beneficia de 62 milioane de euro, Serbia 78,4 milioane de euro, iar Kosovo va primi până la 63 milioane de euro.
În urmă cu două săptămâni, în anunțul oficial de instaurare a stării de urgență în Serbia, nemulțumit de măsurile europene de limitare a exportului de echipament medical, Vučić spunea că „solidaritatea europeană nu există”, că ea este doar o „poveste frumoasă pe hârtie”, și cerea sprijin președintelui Chinei ca „unui frate al țării sale”. La sosirea a șase medici chinezi la Belgrad săptămâna trecută pentru a sprijini eforturile statului sârb în combaterea epidemiei COVID-19, Vučić a sărutat la aeroport mai întâi drapelul țării sale și, mai apoi, pe cel al Chinei.
Ajutoarele promise de guvernul chinez Belgradului totalizează 16 tone de echipament medical: ventilatoare, măști de protecție, kit-uri de testare și alte produse din aceeași categorie.
Până în prezent, în Serbia s-au înregistrat 758 de cazuri de infectări cu coronavirus și 16 decese.
Sursa foto: Captură Youtube/CGTN
fără comentarii
Fii primul care comentează