Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat scuze populației italiene pentru măsurile șovăielnice ale UE și lipsa de solidaritate a statelor membre la începutul crizei provocate de noul coronavirus în Italia, dar a subliniat că instituțiile europene au făcut ulterior tot ce este posibil pentru a oferi sprijin. Von der Leyen propune noi ajutoare consistente în scrisoarea adresată italienilor, publicată joi în La Repubblica, dar nu menționează o eventuală decizie pentru emiterea de „eurobonduri”.

„Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi”, este titlul scrisorii preşedintei Comisiei către italieni.

„Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat aşa de la început. Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă”, a spus oficialul european, făcând referire la refuzul unor țări precum Franța și Germania de a trimite echipament medical în Italia la începutul crizei provocate de SARS-CoV-2, ceea ce a trezit valuri de nemulțumire în rândul italienilor.

Pe de altă parte, von der Leyen prezintă în scrisoare măsurile luate ulterior de UE pentru a sprijini Italia în vremurile dificile pe care le traversează și amintește că UE “va aloca până la 100 miliarde de euro către țările cel mai puternic lovite de criză, începând cu Italia, pentru a compensa reducerile salariale ale celor care lucrează la program redus”.

Conform şefei Comisiei Europene, s-a ajuns la un acord şi asupra „garantării împrumuturilor de toate ţările membre, fapt care demonstrează o solidaritate europeană”, deși nu există încă indiciile mutualizării datoriei statelor europene printr-un mecanism al unor obligațiuni comune, denumite „coronabonduri”, așa cum au solicitat Italia și Spania.

„Fiecare euro încă disponibil din bugetul anual al UE va fi cheltuit pentru a rezolva această criză”, a mai asigurat von der Leyen.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu