Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a răspuns zeflemitor criticilor venite din partea unor diverși oficiali și instituții ale UE, după ce parlamentul țării sale i-a conferit luni puteri extinse pe perioada stării de urgență. Orbán a acuzat Bruxelles-ul că încearcă să se înstăpânească asupra resurselor Ungariei, prin acuzații false privind autoritarismul regimului său, în loc să se preocupe de salvarea vieților europenilor, într-un interviu apărut vineri în presa maghiară, informează Hungary Today.

„Stau într-o bulă la Bruxelles și ne spun nouă ce să facem în loc să salveze vieți“, a declarat Orbán.

Șeful guvernului de la Budapesta consideră criticile primite drept un atac politic concertat de oamenii din instituțiile europene controlați de miliardarul american de origine maghiară George Soros, în încercarea acestuia de a se înstăpâni asupra resurselor Ungariei.

„Unii oameni ar dori să jefuiască această țară și să îi obțină resursele. Această rețea este condusă de George Soros și oamenii lui … din Bruxelles, de unde vin aceste critici”, a explicat Orbán.

Parlamentul Ungariei a aprobat luni extinderea pe termen nelimitat a stării de urgență decretate în luna martie și introducerea sub incidența legii penale a obstrucționării acțiunilor autorităților de combatere a coronavirusului și răspândirea unor mesaje false în media. În această perioadă, decretele adoptate de guvernul condus de Orbán nu trebuie să primească ratificarea Parlamentului.

Mai mulți oficiali europeni și numeroase grupuri politice din Parlamentul European au criticat în termeni duri legea adoptată luni în Parlamentul Ungariei, arătând că există riscul ca măsurile de urgență să fie folosite pentru lichidarea oricărei forme de opoziție față de regimul cu accente autoritariste al lui Orbán.

Pe de altă parte, deși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și mai multe state importante, printre care și Franța, și Germania, s-au arătat îngrijorate în cursul acestei săptămâni față de măsurile disproporționate pentru combaterea coronavirusului, ele s-au ferit să facă referire directă la Ungaria.

În plus, Partidul Popularilor Europeni (PPE), căruia îi este în continuare afiliat Fidesz, nu a adoptat încă o poziție oficială tranșantă față de noua situație din Ungaria, în ciuda apelurilor mai multor membri marcanți, printre care și președintele Donald Tusk, de a exclude partidul lui Orbán din PPE.

Fidesz este suspendat în cadrul PPE de martie anul trecut, dar popularii europeni nu au luat deocamdată o decizie definitivă privind excluderea principalului partid de centru-dreapta maghiar din marea familie politică europeană.

Voturile europarlamentarilor Fidesz în Parlamentul European și ale Ungariei, în Consiliul Uniunii Europene, sunt precumpănitoare pentru a menține preponderența politică a PPE în Europa. De asemenea, Budapesta oferă unele dintre cele mai permisive legislații din Europa pentru industria auto germană, care a ajuns să reprezinte 5% din PIB-ul Ungariei.

Până în prezent, cea mai puternică opoziție pentru excluderea Fidesz din PPE a venit din partea coaliției formate din partidele creștin-democrate germane CDU și CSU, principalii susținători ai guvernului german condus de cancelarul Angela Merkel. Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este membră a CDU.

Sursa foto: Facebook/Orbán Viktor

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu