Eurodeputatul român Dragoș Pîslaru, de la grupul politic Reînnoiește Europa, a trimis vineri o scrisoare deschisă Comisiei Europene, susținută de toți eurodeputații români și de alți eurodeputați est-europeni, în care solicită urgent modificări prin care țările din afara zonei euro să primească sprijin consistent pentru finanțare, similar statelor din eurozonă.

„Am transmis deja o scrisoare Comisiei Europene prin care toată delegația României în Parlamentul European și membri ai delegațiilor din alte țări din afara zonei euro solicităm urgent modificări aduse unor amendamente la Regulamentul nr. 575/2013 pentru a asigura accesul egal pentru toate statele membre ale Uniunii la finanțare și emitere de datorii”, a precizat Pîslaru pe pagina sa oficială de Facebook.

„Pentru România și celelalte state membre din afara zonei euro, este mai dificil să își finanțeze datoriile publice în moneda națională, având în vedere că aceasta depinde de piețele locale, care nu sunt suficient de mari și lichide în situația economică actuală. O finanțare importantă poate fi atrasă, ca răspuns la criza actuală, prin emiterea de obligațiuni în euro, deoarece ofertele de finanțare în moneda unică sunt mai atractive, fiind oferite la un preț mai mic și în condiții mai bune pentru investitori”, a explicat eurodeputatul român din partea Plus contextul în care a fost lansată scrisoarea.

„Solicitarea expresă transmisă Comisiei Europene vizează modificări temporare de reglementare care să permită accesul investitorilor la astfel de obligațiuni emise de state membre non-euro, facilitând obținerea finanțării atât de necesare pentru țări precum România în această perioadă dificilă pentru cetățeni și economie”, a mai continuat Pîslaru.

Potrivit europarlamentarului român, scrisoarea „a răspuns apelului Reprezentanței României la UE de a solicita Comisiei Europene ca statele care nu fac parte din zona euro să fie sprijinite financiar în aceleași condiții ca cele din zona euro pe durata acestei crize”.

Pîslaru a ținut să mulțumească „celorlalți 32 europarlamentari români care au înțeles că interesul țării noastre este mai important decât orice interes politic de la nivel național”.

Potrivit aceleiași postări, este abia a doua inițiativă din actuala legislatură care coalizează toți eurodeputații români, după votul asupra Rezoluției Parlamentului European privind împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 din România.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu