Franța consideră „inacceptabil” ca SUA să aibă prioritate la distribuirea vaccinului împotriva noului coronavirus pe care îl dezvoltă în prezent compania multinațională franceză Sanofi, a arătat joi Agnes Pannier-Runacher, secretar de stat din ministerul economiei de la Paris. Franța reacționează astfel la anunțul făcut miercuri de Paul Hudson, directorul executiv al Sanofi, că Statele Unite vor fi printre primele țări care vor primi vaccinul dezvoltat de companie, având în vedere contribuțiile financiare ale Washingtonului pentru sprijinirea dezvoltării mult așteptatului antidot.

„Pentru noi ar fi inacceptabil să există un acces privilegiat pentru o țară sau alta sub un oarecare pretext care în definitiv să fie unul de ordin financiar”, a spus Pannier-Runacher într-un interviu pentru Sud Radio.

Hudson precizase inițial într-un inteviu pentru Bloomberg că SUA, care a contribuit cu bani pentru dezvoltarea de către Sanofi a vaccinului începând deja cu luna februarie are așteptări față de companie care ar putea fi exprimate astfel: „Noi v-am ajutat să produceți primele doze, ne așteptăm ca noi să le obținem primii”.

Un anunț similar a fost făcut și de Pascal Soriot, director executiv al Astra Zeneca, companie care ca produce vaccinul experimental dezvoltat de Universitatea din Oxford. El a prezicat încă de luna trecută că Marea Britanie va obține cu prioritate dozele de vaccinare produse de Astra Zeneca.

Experții în sănătate susțin că există riscul real ca această cursă pentru asigurarea primelor doze de vaccin să lase la coadă țările mai sărace de pe glob, care vor fi astfel vulnerabile la rate mari ale decesului și la costuri economice catastrofale.

Reprezentanți ai Sanofi au precizat ulterior declarațiilor lui Hudson că multinaționala franceză va produce anual 600 de milioane de doze de vaccin, urmând ca cele produse în SUA să fie distribuite cu precădere în această țară, iar cele produse în alte fabrici ale companiei să meargă către Europa și alte țări ale lumii.
Sursa: Bloomberg, The Japan Times
Sursa foto: Facebook/Sanofi Pasteur
 

Tags: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] Acțiunea comună a celor patru state europene se produce în urma indiciilor că achiziționarea și fabricarea cu prioritate a vaccinurilor anticoronavirus va antren…. […]

Lasă un comentariu