Modificarea Regulamentului TEN-E în acord cu Pactul Verde European/ Încep consultările pentru redesenarea infrastructurilor energetice europene
Comisia a lansat luni o consultare publică și o consultare tehnică specială privind revizuirea normelor UE privind infrastructurile energetice transeuropene. Consultarea va fi deschisă timp de 8 săptămâni, până la 13 iulie 2020, iar toate răspunsurile colectate vor fi luate în considerare pentru revizuirea Regulamentului privind infrastructurile energetice transeuropene (TEN-E), care va aduce o contribuție fundamentală la Pactul verde european.
„Pentru a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, Europa are nevoie de infrastructuri energetice moderne, reziliente, sigure și capabile să integreze, într-o pondere mult mai mare, sursele regenerabile de energie. Regulamentul TEN-E actualizat va stabili normele pentru proiectele energetice transfrontaliere, pentru a garanta că acestea corespund ambiției noastre climatice”, a explicat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, conexiunea dintre modificarea acestui regulament și obiectivele climatice asumate de UE.
Comisia intenționează să publice o propunere legislativă pentru a adapta acest regulament înainte de sfârșitul anului 2020. Pentru a asigura un proces de consultare mai larg și mai interactiv, Comisia va organiza și patru seminare online ale părților interesate, iar o evaluare inițială a impactului a fost publicată recent pentru a se obține feedback.
Regulamentul TEN-E în vigoare în prezent stabilește regului pentru dezvoltarea la timp și interoperabilitatea rețelelor de infrastructură energetică transfrontalieră [TEN-E] cu scopul de a atinge obiectivele de politică energetică a UE. Obiectivul lui cheie este implementarea oportună a proiectelor de interes comun (cunoscute drept „PCI”-uri) care interconectează piețele energetice din Europa.
Regulamentul TEN-E stabilește criterii pentru realizarea PCI-urilor necesare pentru implementarea coridoarelor și zonelor prioritare în ceea ce privește electricitatea, gazele naturale, petrolul, rețelele electrice de tip smart grid și rețelele transfrontaliere pentru captarea dioxidului de carbon.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene.
fără comentarii
Fii primul care comentează