Activitatea Rusiei în apropierea spațiului aerian al statelor membre NATO a sporit constant începând cu anexarea Crimeei în 2014, astfel încât doar în 2019 aeronavele Alianței Tratatului Atlanticului de Nord au interceptat avioane militare rusești de 290 de ori, informează Radio Europa Liberă, secțiunea în limba bulgară, care citează un oficial al NATO care a preferat să rămână sub semnul anonimatului.

Informația a fost oferită în contextul în care săptămâna trecută patru avioane militare rusești au survolat spațiul aerian de deasupra Mării Negre aflat în imediata apropiere a României, Bulgariei și Turciei, fiind interceptate succesiv de aeronavele celor trei state membre NATO.

„Fac asta în mod regulat. Testează capabilitățile noastre și doresc să vadă cum reacționăm, cât de repede ne trimitem avioanele și vor fi văzuți de radarele noastre”, a precizat ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakacianov.

„Activitatea militară rusă deasupra Mării Negre a crescut începând cu 2014 și deseori observăm avioane rusești apropiindu-se de spațiul aerian din regiune al Alianței”, a precizat și oficialul NATO citat de Europa Liberă.

„Uneori asemenea incidente s-au petrecut și de câte ori într-o săptămână”, a oferit mai multe detalii și Nikolai Nencev, ministru al apărării în Bulgaria între 2014 și 2017.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu