Consorțiul Exscalate4CoV, finanțat de UE, a anunțat joi că un medicament generic, înregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții COVID-19 cu simptome ușoare sau asimptomatici. Consorțiul utilizează o platformă de supercalcul susținută de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potențial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus.

Exscalate4CoV, utilizând o combinație unică de putere de calcul de înaltă performanță și IA cu prelucrare biologică, reunește 18 parteneri și alți 15 membri asociați. Ea include centre de supercalculatoare din Italia, Spania și Germania, centre de cercetare de mari dimensiuni, companii farmaceutice și institute biologice din întreaga Europă. Platforma are o putere de calcul de aproximativ 100 Petaflops, permițând efectuarea de cercetări asupra comportamentelor moleculelor, cu scopul de a identifica un tratament eficace împotriva noului coronavirus.

Consorțiul a testat deja în mod virtual 400 000 de molecule utilizând supercalculatoarele sale. Au fost preselectate 7 000 de molecule, care au fost testate suplimentar „in vitro”, pentru faza următoare fiind selectate 100, iar dintre acestea, 40 sunt considerate active împotriva virusului. Dintre acestea, substanța raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promițătoare. Conform proiectului, substanța raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule și, astfel, ar putea stopa evoluția bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice. Cercetătorii au indicat faptul că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienților la această substanță, siguranța ei și profilul ei toxicologic ferm consacrat.

Înainte de a trece la efectuarea trialurilor clinice, următorul pas ar fi ca Agenția Europeană pentru Medicamente să evalueze noua potențială utilizare a substanței raloxifen. Odată aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispoziție în cantități mari și la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infecție.

Utilizând o platformă europeană de supercalcul, una dintre cele mai performante din lume, Exscalate4CoV este capabilă să efectueze, în decurs de săptămâni, un proces de screening care, prin tehnicile tradiționale, ar dura mulți ani. Într-o primă etapă, ea a identificat, până în prezent, 6 dintre cele 25 de modele diferite de proteine ale noului coronavirus care evoluează continuu, diverse mutații fiind primite săptămânal, care sunt traduse într-o formă digitală pentru a fi utilizate în etapa următoare. A doua etapă constă în corelarea structurii digitale a proteinelor noului coronavirus cu moleculele disponibile în bibliotecă. În a treia etapă și ultima, moleculele identificate sunt supuse mai multor operațiuni suplimentare de screening biologic în laboratoare situate în Belgia și Germania, pentru a înțelege modul în care o moleculă identificată interacționează cu modelul de virus și pentru a evalua gradul în care îi poate opri activitatea.

În următoarea etapă, proiectul va multiplica testele menționate mai sus, luând în considerare încă 5 milioane de molecule, dintre cele 500 de miliarde de molecule aflate la dispoziție. Se estimează că vor fi identificate noi molecule potențial eficace, care vor face parte dintr-un tratament general eficace al bolii.

Exscalate4CoV este unul dintre cele 18 proiecte de cercetare cărora li s-a alocat un total de 48,2 milioane EUR în urma unei recente cereri de propuneri de urgență pentru cercetări privind noul coronavirus, care să vizeze activități de pregătire și răspuns la apariția unor focare epidemice, teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, noi tratamente și noi vaccinuri. Activitatea consorțiului Exscalate4CoV a fost posibilă printr-o finanțare de urgență a UE în valoare de 3 milioane EUR, ca parte a răspunsului coordonat al UE la pandemia cauzată de noul coronavirus, iar proiectul a obținut sprijin din partea industriei farmaceutice care furnizează eșantioane de medicamente prin intermediul platformei sale biologice deschise „Drugbox”.

În perioada 2014 – 2018, UE a investit aproximativ peste 600 milioane EUR în calcul de înaltă performanță prin programul Orizont 2020 și prin Mecanismul pentru interconectarea Europei. În 2018, a fost înființată întreprinderea comună EuroHPC, o inițiativă comună în valoare de 1 miliard EUR între UE și 32 de țări europene, pentru a dezvolta în Europa un ecosistem de supercalcul de talie mondială.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu