Un sfert dintre europeni consideră acceptabilă oferirea de cadouri sau prestarea anumitor servicii pentru un funcționar public, în cazul în care ar avea nevoie urgentă ca acesta să îi rezolve o problemă, arată un raport al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale. Cei mai deschiși spre această formă de corupție sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care ar fi de acord să ofere mită în proporție de 48%. Diferențele între statele membre sunt însă ridicate: cei mai înclinați spre acest comportament sunt slovacii, cehii și croații, cu puțin peste 50%, cei mai puțin dispuși compromisului sunt suedezii, maltezii, finlandezii și portughezii, sub 20%. Românii se află pe locul al cincilea, după francezi, cu 44%.

Totuși, România se află într-o poziție mai proastă în privința funcționarilor care cer mită. 13% dintre românii intervievați pentru raportul de față au declarat că li s-a cerut mită în ultimii cinci ani, fiind depășiți doar de greci, cu 18%. Media europeană la această categorie este de doar 4%.

Serviciile medicale par a fi cele în care europenii se așteaptă cel mai mult să fie nevoiți a recurge la oferirea de daruri și sercivii. Media europeană se situează la o treime, dar peste 60% dintre maghiari, slovaci, croați și letoni cred că este nevoie de mituirea personalului de specialitate pentru a obține un tratament mai bun în spitale.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu