Pluralismul presei în Europa se deteriorează, în România marile probleme din media amenință democrația
Conform unui studiu independent realizat de Centrul pentru pluralism și libertate în mass-media, a existat o stagnare sau o deteriorare generală în ceea ce privește riscurile la adresa pluralismului mass-mediei în toate țările vizate — cele 27 de state membre ale UE plus Regatul Unit, Albania și Turcia. România în particular înregistrează valori ridicate de risc în privința pluralității pieței media, a independenței politice și a incluziunii sociale, singurul risc cu valoare medie fiind cel al protecției fizice a jurnaliștilor.
Studiul pentru România arată că cele mai grave riscuri provin de la „lipsa de viabilitate economică a pieței media, în vreme ce nici statul, nici codurile deontologice ale jurnaliștilor nu acționează ca potențiale mecanisme de protejare și cu atât mai puțin de catalizatoare în furnizarea de informații veridice pentru toți.”
„Polarizarea partizană din media și din societate, împreună cu nivelul redus al conștientizării publice a standardelor jurnalistice diminuează șansele găsirii unui numitor comun în societate și constituie o amenințare majoră la adresa democrației”, se mai arată în concluziile studiului privind situația presei din România.
Constatările studiilor din cele 30 de state reprezintă o sursă importantă de informații pentru primul raport UE privind statul de drept, programat pentru luna septembrie, care va aborda în mod specific pluralismul în mass-media. Acestea vor fi incluse, de asemenea, în Planul de acțiune pentru democrația europeană (consultare publică în derulare), în Planul de acțiune pentru sectorul mass-media și audiovizual și în actul legislativ privind serviciile digitale (consultare publică în curs de desfășurare), toate urmând să fie prezentate în cursul acestui an.
Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei este cofinanțat de UE, ca parte a unei serii de proiecte menite să sprijine pluralismul și libertatea presei, descrise în fișa informativă. În plus, Comisia a pus la dispoziție joi un studiu privind utilizarea abuzivă a legilor privind defăimarea (acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice — SLAPP) care amenință activitatea jurnaliștilor. Acest studiu și răspunsurile ce vor fi colectate cu privire la SLAPP în cadrul consultării publice privind Planul de acțiune pentru democrația europeană vor contribui la orientarea acțiunii Comisiei în acest domeniu.
fără comentarii
Fii primul care comentează