Liderilor UE li se cere să transmită un semnal clar Moscovei pentru a nu interveni armat în Belarus
Mai mulți înalți demnitari din statele membre UE din centrul și estul Europei cer liderilor care se vor reuni într-un Consiliu convocat de urgență miercuri să exprime clar un avertisment pentru Rusia în cazul în care intenționează să îl sprijine printr-o intervenție armată pe dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko, confruntat cu mari proteste de stradă și greve muncitorești.
Lukașenko i-a cerut telefonic sprijinul lui Vladimir Putin în cursul week-end-ului în care doar în Minsk peste 200000 de oameni au cerut în stradă demisia președintelui belarus, aflat la putere de 26 de ani. Mânia cetățenilor din Belarus s-a declanșat după ce alegerile care au avut loc pe 9 august au fost trucate, iar protestele care au urmat au fost întâmpinate inițial cu extremă violență din partea forțelor de ordine.
Dată fiind tensionarea situației din Belarus și în contextul discuțiilor despre o posibilă intervenție armată a Rusiei, Charles Michel, președintele Consiliului European a convocat pentru miercuri o întâlnire de urgență prin videoconferință a celor 27 de șefi de state și de guverne din UE.
„Poporul din Belarus are dreptul de a decide asupra propriului viitor și de a-și alege liber conducătorul. Violența împotriva protestatarilor este inacceptabilă și nu poate fi permisă”, a prefațat Michel întrunirea Consiliului de miercuri, într-o postare pe Twitter.
„Ce ni s-a întâmplat nouă în 1968 nu trebuie să se petreacă și în Belarus. Uniunea Europeană trebuie să acționeze”, a spus tot pe Twitter premierul ceh Andrej Babiš, cu referire la posibilitatea unei intervenții rusești în Belarus, similară cu cea a intervenției sovietice din 1968 care a pus capăt Primăverii de la Praga.
Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, unul dintre cei mai activi demnitari europeni în privința crizei din Belarus, a explicat pentru cotidianul britanic The Guardian că liderii din UE trebuie să trimită un semnal puternic de descurajare a unei intervenții militare rusești în Belarus, chiar dacă aceasta este încă puțin probabilă din cauza reticenței Moscovei.
„Sper că nu este realistă, sper că nu se va întâmpla, dar nu o pot exclude, nu o pot nega deoarece este discutată în public și reținând acest lucru, trebuie să trimitem un mesaj foarte clar că nu este de tolerat ca Rusia să facă asta”, a spus Linkevičius.
„Vocea Uniunii Europene la nivelul șefilor de state ar putea fi importantă, deoarece vedem acum că actuala conducere de facto a Belarusului este la răscruce, ezită, gândește, contemplă ce poate face”, a continuat demnitarul lituanian.
Sursa foto: Facebook/Tut.by
fără comentarii
Fii primul care comentează