Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu au ajuns luni la consens privind impunerea de sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus implicați în reprimarea protestelor pașnice de stradă îndreptate împotriva dictatorului Aleksandr Lukașenko, după ce Cipru a condiționat votul său de impunerea de sancțiuni similare împotriva Turciei. Înaltul Reprezentant pentru Politică Externe al UE, spaniolul Josep Borrell, a arătat că impunerea sancțiunilor împotriva aparatului represiv din Belarus devine o sarcină personală deoarece însăși credibilitatea pe plan extern a UE este în joc în acest caz flagrant de încălcare a drepturilor omului.

„Nu este niciun secret că nu am ajuns la unanimitate deoarece o țară nu a participat la atingerea consensului”, a spus Borrell vădit dezamăgit la conferința de presă de la finalul întrunirii Consiliului UE.

„Cred că toată lumea este de acord că este nevoie să fie adoptate sancțiuni împotriva Belarusului și sper că la următorul Consiliu pe afaceri externe acest lucru va deveni posibil. Eu voi face tot ce îmi stă în putință”, a precizat Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE.

Principala speranță se află în întrunirea liderilor de stat și de guvern din statele membre UE de la sfârșitul acestei săptămâni de la Bruxelles, acolo unde intransigența Ciprului în a lega sancțiunile împotriva Belarusului de sancțiuni similare împotriva Turciei, din cauza acțiunilor sale ostile în explorarea zăcămintelor de hidrocarburi din Mediterana Orientală, ar putea fi edulcorată.

Eșecul de luni a fost cu atât mai usturător cu cât el a survenit chiar în ziua în care lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, se afla la Bruxelles pentru a cere impunerea de sancțiuni împotriva regimului represiv al lui Lukașenko, precum interdicții de călătorie și înghețarea activelor bancare din străinătate.

„[Impunerea sancțiunilor] devine un angajament personal deoarece înțeleg că de acest lucru depinde foarte mult credibilitatea Uniunii Europene și crearea unei politici de afaceri externe, unei politici comune de afaceri externe”, a mai arătat Borrell.

„Dacă nu sunt în stare de asta, atunci înțeleg perfect că în joc se află credibilitatea noastră. Dar să fim răbdători. Sunt sigur că vom fi capabili să facem asta după îndrumările politice ale viitorului Consiliu European”, a completat responsabilul european pentru politica externă a UE.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu