În urmă cu 97 ani, Imperiul Otoman era un stat învins și muribund, mare parte din teritoriile sale fuseseră pierdute în urma Primului Război Mondial, în contextul căruia ar fi putut să piardă chiar și Strâmtorile și o parte din coasta mediteraneană. Însă un general a salvat situația, a recuperat Istanbulul și a proclamat Republica națională turcă, pentru a forța schimbarea și occidentalizarea noului și tânărului stat turc laic.

Acum, statul turc este într-o continuă și profundă schimbare: laicitatea a fost eliminată, statul este condus de un curent islamisto-naționalist, iar țara a revenit în arena internațională ca o putere emergentă prin implicări militare în Siria, Irak, Libia, Mediterana de Est, în Golful Persic / Qatar și, mai nou, în Caucazul de Sud, prin susținerea azerilor în conflictul din Nagorno-Karabakh.

Turcia controlează „podul” euroasiatic prin peninsula anatoliană și strâmtorile ponto-mediteraneene, astfel încât are interese în zona balcanică spre Europa Centrală, în Europa de Est, Caucaz, Orientul Mijlociu și bazinul estic mediteranean. Începând cu 1453, Imperiul Otoman a înlocuit Imperiul Roman de Răsărit / Bizantin în geopolitica multiregională. Acum, Turcia vine să reumple vidul din întreaga regiune, considerabil destabilizată.

Turcia a redevenit o putere, astfel încât este destul de încrezătoare să se afirme, inclusiv prin „meciurile” cu alte state, chiar dacă e membră NATO și aliată cu SUA, iar aici este nevoie de multă rațiune și prudență, mai ales în vremurile acestea de competiție a marilor puteri și de redesenare a hărților. România are parteneriate strategice, cu aplicabilitate regională și cu precădere asupra Mării Negre, cu SUA și Turcia, astfel încât trebuie construit un “triunghi” cu cele două, fapt deja subliniat printr-o susținere a candidatului României la funcția de Secretar General OSCE.

România și Turcia au relații istorice complexe, care în ultimele decade, cu precădere din 2000, au însemnat cooperări, parteneriate și alianțe, iar acest lucru trebuie să fie focusul comun în continuare. La mulți ani Turciei și poporului turc!

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu