Dispută în Franța pe legea care interzice înregistrările video unde polițiștii sunt identificați în clar
Societatea civilă și apărătorii libertății de exprimare din Franța au criticat puternic inițativa legislativă a guvernului de a interzice publicarea înregistrărilor video în care apar în clar chipurile polițiștilor sau orice alte elemente de identificare ale acestora. Contestatarii atrag atenția că o asemenea lege ar împiedica documentarea și stoparea abuzurilor tot mai frecvente ale forțelor de ordine din Franța. În schimb, guvernul susține că măsura nu are ca scop îngrădirea libertății de exprimare a jurnaliștilor, ci doar protejarea polițiștilor și jandarmilor, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de hărțuire a lor și a familiilor lor ca urmare a identificării pe baza clipurilor video.
Proiectul de lege prevede interdicția „diseminării prin orice mijloace și în orice mediu, cu intenția de a aduce daune integrității fizice și psihologice, a imaginii feței sau a oricărui alt element de identificare a unui membru al poliției naționale sau al jandarmeriei naționale atunci când este implicat într-o acțiune polițienească”.
Sancțiunile prevăzute sunt amenzi de până la 45000 de euro și un an de închisoare.
Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a specificat pentru France Info că măsurile nu se adresează jurnaliștilor și a arătat că „cine observă o problemă care cade sub incidența Codului Penal, are dreptul de a o înregistra și de a o trimite procuraturii”.
În schimb, „cine vrea să o distribuie public pe internet trebuie să ascundă fețele polițiștilor și jandarmilor”, a mai spus Darmanin.
Față de acest proiect de lege au reacționat negativ nu doar Avocatul Poporului din Franța, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU și numeroase asociații cetățenești, dar și jurnaliștii francezi.
„Indiferent dacă au fost filmate de jurnaliști cu sau fără legitimație de presă, cetățeni sau activiști pentru drepturile omului, tocmai înregistrările video care au documentat violența comisă de forțele de ordine sunt cele care au făcut ca această temă să intre în dezbaterea democratică”, au precizat într-o scrisoare comună ziariștii de la Agenția France Press, de la principalele trei cotidiene din Franța și alte numeroase publicații franceze.
Poliția și jandarmeria din Franța au comis nenumărate abuzuri de-a lungul timpului împotriva protestatarilor, cele mai recente cazuri care au făcut prima pagină fiind cele din 2019 din timpul mișcării Vestelor Galbene, atunci când mai multe persoane au fost schilodite sau au avut nevoie de îngrijiri medicale de lungă durată.
Printre cele mai notorii cazuri se numără agresiunea șefului gărzilor de corp ale președintelui Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, asupra unor tineri manifestanți, de 1 Mai 2018, și moartea din iunie 2019 a lui Cédric Chouviat, un mic distribuitor de mâncare cu origini algeriene ce a fost pus la pământ de patru polițiști și a fost reținut acolo până la deces în ciuda apelurilor acestora că se sufocă.
Surse: France Info, Le Monde, Politico
Sursa foto: BFMTV
fără comentarii
Fii primul care comentează