UE a efectuat joi plăți de 400 milioane de euro în cadrul programelor sale de asistență macrofinanciară pentru Georgia, Iordania și Republica Moldova.

Plățile sumei de 100 de milioane euro către Georgia și de 250 de milioane euro către Iordania provin, pe de o parte, din pachetul de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde euro destinat unui număr de zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, care are scopul de a limita consecințele economice cauzate de pandemia de COVID-19, și, pe de altă parte, din operațiunile aprobate în aprilie 2018 (pentru Georgia) și în ianuarie 2020 (pentru Iordania).
Plata sumei de 50 de milioane euro către Republica Moldova provine în întregime din pachetul de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde euro. Plățile legate de programele de urgenţă ale pachetului AMF fac obiectul acordului și al ratificării memorandumurilor de înțelegere (MoU) din ultimele luni.
Plata unor tranșe suplimentare va depinde de îndeplinirea condițiilor de politică economică, ce urmează a fi stabilite în aceste documente. Punerea în aplicare completă și rapidă a programelor reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE față de aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent.
 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu