2020 a fost anul în care s-a înregistrat cea mai mare temperatură globală de până acum, comparată cu perioada de referință a anilor 1850-1900, chiar și în contextul în care din cauza restricțiilor impuse în lupta împotriva COVID-19, arderile de combustibil fosil au scăzut cu 7%. Printre consecințele dezastruoase ale încălzirii globale și eliberării de dioxid de carbon în atmosferă se numără recorduri privind incendiile și temperaturile înregistrate în zona arctică și numărul de furtuni tropicale din Atlantic.

Temperatura globală a fost în 2020 cu 1,25 grade Celsius peste intervalul de referință din perioada 1850-1900, în condițiile în care ONU consideră că atunci când va fi atinsă borna de 1,5 grade, consecințele pentru omenire vor fi dintre cele mai grave.

Temperatura din acest an a mai fost egalată doar în 2016, dar atunci ea a fost potențată de fenomenul natural El Niño. Din păcate, anul acesta recordul a fost egalat în absența acestui fenomen care provoacă în mod natural o creștere a temperaturii în Pacific, motivul principal fiind reprezentat de creșterea cantităților de dioxid de carbon eliberate în atmosferă. Pauza din activitatea economică provocată de COVID 19 a avut consecințe insignifiante din acest punct de vedere.

Datele puse la dispoziție de Serviciul Copernic privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene arată că ultimii șase ani au fost cei mai calzi șase ani la rând din istoria înregistrărilor climatologice de până acum. Aceleași date arată că 2020 a fost cel mai cald an din istorie pentru Europa, cu 1,6 grade Celsius peste media anuală de lungă durată măsurată de specialiști.

Sursa: The Guardian

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu