Problema instituționalizării participării Ucrainei la proiectul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) este importantă, dat fiind faptul că aceasta va contribui la dezvoltarea și integrarea ulterioară a Ucrainei în comunitatea internațională. Instituționalizarea ar trebui înțeleasă ca stabilirea unor drepturi și responsabilități specifice pentru subiectul juridic prin prisma determinării locului său în sistemul relațiilor juridice relevante pentru a atinge obiective specifice.

Trebuie remarcat faptul că statutul Ucrainei în cadrul proiectului Inițiativei celor trei mări nu este definit la nivel legal. Acest lucru creează un câmp de incertitudine și ambiguitate în ceea ce privește politica externă a Ucrainei. Conform ultimelor decizii de la summit-urile organizate de Inițiativa celor trei mări, problema participării Ucrainei nu a fost stabilită. În prezent, se limitează la declarații politice la nivelul participării șefilor de stat și de guvern.

Astfel, în special în octombrie 2020, președintele Poloniei Andrzej Duda a spus: „I-am promis domnului președinte (Zelenski – n.red.) că la următorul summit din Estonia voi prezenta problema cooperării dintre țările I3M și Ucraina și voi discuta ce perspective oferă această cooperare, precum și o formulă pentru a face posibilă această cooperare cât mai curând posibil”, a spus Duda.

Conducerea statului ucrainean și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a participa la acest proiect. În timpul întâlnirii bilaterale la nivel înalt Ucraina-Polonia, premierul ucrainean Denis Șmigal i-a mulțumit lui Andrzej Duda pentru sprijinul acordat de Polonia în procesul de implicare a Ucrainei în proiectul I3M.

„Suntem cu adevărat interesați să găsim o formulă și să ne alăturăm acestei cooperări. Aceasta este una dintre cele mai importante priorități internaționale pentru noi”, a spus șeful guvernului de la Kiev.

Merită subliniat faptul că Inițiativa celor Trei Mări este în primul rând un proiect de infrastructură. Deși sunt prezente unele aspecte ale dimensiunii geopolitice, acestea nu ar trebui considerate centrale în acest sens. În primul rând, problema economiei este importantă. De asemenea, merită adăugat că acest proiect se poziționează, în primul rând, ca unul care privește statele UE.

Următorul summit al Inițiativei celor Trei Mări va avea loc în Bulgaria. În legătură cu cele de mai sus, trebuie remarcat faptul că autoritățile ucrainene trebuie să facă eforturile necesare în această direcție. Este necesar să se creeze grupuri de lucru și să fie numite persoane responsabile de pregătirea summitului în acest domeniu.

Un rol important în această direcție îl are Cabinetul de Miniștri al Ucrainei. Acest lucru se datorează faptului că Guvernul Ucrainei și alte organe centrale executive sunt responsabile pentru principalele sectoare ale economiei. Anterior, s-a observat că Inițiativa celor Trei Mări este în primul rând un proiect de infrastructură și, prin urmare, este necesar să se analizeze în mod clar activitățile Ucrainei și sectoarele în care Ucraina ar putea participa. Potențialul Ucrainei este semnificativ atât în ​​ceea ce privește localizarea geografică, cât și în ceea ce privește legăturile de transport.

Este necesar să se studieze toate deciziile summit-urilor „Inițiativei celor trei mări”, care au avut loc din 2016, și anume: 2016 – Croația, 2017 – Polonia, 2018 – România, 2019 – Slovenia, 2020 – Estonia.

Un element necesar de coordonare este organismul structural și subsidiar al Inițiativei Trei Mări, și anume Secretariatul, cu care este necesar să coopereze. Principalele funcții ale secretariatului includ: coordonarea pregătirii și desfășurării summitului și forumului de afaceri al Inițiativei Trei Mări, coordonarea activității Inițiativei Trei Mări, coordonarea cercetărilor și rapoartelor pentru Inițiativa Trei Mări, schimbul de informații cu alte inițiative, coordonarea canalelor de comunicare și schimbul de informații „Inițiativa celor Trei Mări”.

Trebuie remarcat faptul că Guvernul Ucrainei are deja experiență în desfășurarea unor astfel de lucrări pe exemplul cooperării cu Uniunea Europeană. În special, în această privință putem numi Planul de acțiune privind liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană pentru implementarea reformelor în Ucraina. Ucraina a parcurs un drum lung în reformarea diferitelor domenii, ceea ce constituie o condiție prealabilă pentru adoptarea documentului UE relevant privind călătoriile fără vize cu Ucraina, care a consolidat și mai mult personalitatea juridică internațională a Ucrainei.

În legătură cu cele de mai sus, trebuie remarcat faptul că Președintele Ucrainei și Guvernul Ucrainei ar trebui să formeze o listă clară și un plan de acțiuni care sunt necesare pentru implementarea proiectelor de infrastructură în cadrul „Inițiativei celor Trei Mări”. O astfel de cooperare ar trebui să fie realizată de către organele de lucru ale guvernului împreună cu secretariatul Inițiativei celor Trei Mări. Este evident că nu pare posibil ca Ucraina în această etapă să se alăture pe deplin acestui proiect. Cu toate acestea, pentru a-și consolida pozițiile economice este necesar ca Ucraina să se integreze cât mai mult posibil în procesele economiei globale. În acest scop, Ucraina, în contextul Inițiativei celor Trei Mări, ar trebui să dețină cel puțin un statut de observator, ceea ce este impotant în acest stadiu de dezvoltare a proceselor economice externe.

Alocuțiune susținută la Masa rotundă internațională “Intermarium – 2020: realizări, provocări, perspective”, Kiev, Ucraina, format online, 9 decembrie 2020. Articol apărut pe BucPress.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu