Comisia Europeană prezintă marți un plan pentru creșterea rolului monedei euro în tranzacțiile din piețele internaționale, dominate puternic până acum de dolarul american. O copie neoficială a acestui plan, obținută de publicația Politico, arată că UE a luat decizia de a grăbi implementarea unor măsuri anunțate anterior, în contextul Brexit și al războiului comercial din ultimul timp cu SUA.

Planul „permite UE să își apere interesele la nivel internațional și să își protejeze valorile”, se arată în acest draft, care este încă supus procesului de modificare.

O mai mare utilizare a euro în tranzacțiile internaționale ar putea permite UE să atragă mai multe companii multinaționale din SUA și Marea Britanie, dar și să ajute companiile europene care doresc să evite sancțiunile americane privind cooperarea cu Iranul sau construcția gazoductului Nord Stream 2.

După încheierea acordului de investiții cu China, această acțiune a europenilor este a doua lovitură neplăcută dată intereselor SUA, survenită cu puțin timp înainte de instaurarea administrației Biden la Casa Albă.

Mișcarea UE se aliniază astfel măsurilor de de-dolarizare întreprinse de alte state, în special de China și de Rusia, care, în 2020, au folosit dolarii americani pentru întâia dată în istorie pentru mai puțin de 50% din masa totală a tranzacțiilor comerciale.

De-dolarizarea este un fenomen economic prin care statele lumii folosesc tot mai puțin dolarul în tranzacțiile comerciale, își limitează rezervele monetare în dolari, folosesc sisteme de plăți interbancare diferite de sistemul SWIFT dominat copios de SUA, ș.a. Motivele principale ale de-dolarizării sunt reprezentate de încrederea din ce în ce mai scăzută în economia americană la nivel mondial și de dorința unor state de a limita expunerea lor, a oficialilor și a companiilor lor la sancțiuni din partea Statelor Unite.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu