Relațiile internaționale s-au schimbat destul de mult de la sfârșitul Războiului Rece. În afară de globalizarea tehnologiei, informației și comerțului, o dezvoltare semnificativă este reprezentată de formarea unui sistem multipolar și creșterea treptată a interesului pentru Asia de Sud-Est.

Statele pot să își urmărească interesele cooperând din ce în ce mai mult în domeniul securității în această eră a concurenței strategice în creștere.

Concurența pentru drepturile maritime a apărut ca cea mai importantă problemă de securitate în această zonă, unde statele puternice au o tendință de dominație. Este posibil ca statele mici să nu își arate comportamentul dominant asupra altor state, dar au tendința de a-și maximiza puterea relativă făcând alianță cu o mare putere sau prin alte mijloace.

Întrucât statele mici (puteri minore) nu dețin suficiente capabilități pentru asigurarea propriei securități sau pentru a folosi forța militară împotriva puterii care le amenință, ele au tendința să creeze un echilibru regional de putere pentru a-și asigura propria securitate.

Cooperarea cu alte economii în creștere și o reașezare a relațiilor cu China

Pentru stabilirea ordinii, asigurarea securității și pentru dezvoltarea economică ulterioară, SUA ar trebui să-și reechilibreze prezența în Asia. Acest lucru poate fi facilitat de cooperarea cu alte economii în creștere și o reașezare a relațiilor cu China.

În același timp, Beijingul, având o economie în creștere, ar trebui să joace un rol pozitiv pentru a se adapta altor economii mai mici și pentru a menține un echilibru bun în relația cu SUA. În sistemul internațional, există o distribuție inegală a puterii între state.

Capacitatea de a urmări și atinge obiective variază în funcție de puterea relativă a statelor. În acest sistem, cooperarea între state vizează întotdeauna maximizarea puterii lor relative.

Statele asiatice balansează împotriva creșterii Chinei

Gândirea liberală s-a concentrat mai degrabă pe interdependența economică și relațiile amiabile între state decât pe confruntare, în timp ce teoria constructivistă se axează pe impactul instituțiilor internaționale asupra comportamentului statelor.

Interacțiunea și socializarea aduc identitate colectivă unui stat. Aceste teorii ale relațiilor internaționale fac posibilă studierea comportamentului statelor mici în activitățile de cooperare dintre ele, dar în special în raportul lor cu statele puternice.

Mulți cercetători au susținut tradiția realistă în a descrie securitatea din Asia. Statele asiatice balansează împotriva creșterii Chinei, iar SUA continuă să fie percepută ca putere dominantă. În continuare, China va căuta autoritatea hegemonică și asimetria dintre puterea în creștere și puterea existentă, iar acest lucru va caracteriza ordinea asiatică.

Pentru că realinierea strategică să fie mai mult decât o simplă schimbare de tactică, trebuie să se bazeze pe scopuri comune de lungă durata și pe valori împărtășite. În politica internațională, rapiditatea tactică este necesară, uneori, pentru a putea răspunde nevoilor momentului, însă poate dăuna angajamentelor pe termen lung.

SUA și UE reprezintă, împreună, nucleul dur al stabilității politice și economice globale și trebuie avut în vedere că, în general, statele pot reacționa la ascensiunea unei noi puteri, individual sau în coaliție cu alte state.

Supraviețuirea unui popor ca un tot este în mod evident un bun colectiv

Ele pot încerca să-și asigure securitatea opunându-se puterii emergente, stăvilindu-i influența și, la nevoie, purtând un război pentru a o învinge.

Această complexitate de interese a existat mereu, însă este mult mai evidentă în problemele economice și sociale, problemele de securitate sunt deseori împărtășite mai mult colectiv. Supraviețuirea unui popor ca un tot este în mod evident un bun colectiv.

Problemele sociale și economice sunt împărtășite mai mult sau mai puțin de toată lumea; există în același timp deosebiri și interese. Astfel, odată cu accentuarea interdependenței economice și prioritatea problemelor economice pe agenda politicii internaționale, este obligatoriu să devenim competitivi.

Articol apărut pe telegramedia.ro.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu