Putin, Navalnîi și protestele de stradă/ UE dezbate noi sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană discută luni noi sancțiuni împotriva oficialilor ruși după ce mai mult de 3000 de persoane au fost arestate la protestele de sâmbătă din Rusia la care s-a cerut eliberarea din arest a opozantului Alexei Navalnîi.
„UE trebuie să transmită un mesaj foarte clar și decisiv că acest lucru nu este acceptabil”, a precizat într-un conferință video Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, unul dintre statele membre europene cele mai vocale împotriva Rusiei.
„Schimbarea este în aer în Rusia”, iar blocul comunitar trebuie să o susțină, a mai precizat Landsbergis luni, înaintea reunirii Consiliului UE pentru afaceri externe.
Uniunea Europeană a impus deja numeroase sancțiuni împotriva Moscovei și a unor oficiali ruși, după anexarea ilegală a Crimeei din 2014. Liderii politici europeni sunt presați să adopte noi măsuri punitive, după ce în luna august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok de către membri ai serviciului intern de securitate rus, iar după revenirea sa în Rusia, după însănătoșirea care a avut lor în Germania, a fost arestat chiar la aeroportul Șeremetievo, duminica trecută.
La protestele de sâmbătă care au cerut eliberarea lui Navalnîi, au participat 40000 de oameni doar în Moscova. Pe tot cuprinsul Rusiei au fost arestați peste 3000 de protestatari.
Decizia privind impunerea de noi sancțiuni împotriva oficialilor ruși urmează a fi influențată în principal de Germania și Franța. Până acum, Estonia, Letonia, România și Italia – țară cu legături tradiționale bune cu Rusia – s-au pronunțat public pentru aplicarea de noi sancțiuni individuale pentru oficialii moscoviți.
Sursa: Reuters
fără comentarii
Fii primul care comentează