Guvernul suedez a anunțat joi că planifică eliberarea unor certificate digitale naționale de vaccinare împotriva COVID-19, care să faciliteze pentru posesori deplasările internaționale și, eventual, și participarea la unele activități, precum evenimentele culturale și sportive. Și Danemarca a anunțat măsuri similare cu o zi înainte, chiar dacă Uniunea Europeană nu a luat o decizie comună până acum privind eliberarea unor certificate digitale de vaccinare și a posibilelor avantaje pe care le-ar aduce posesia unor asemenea documente.

„Cu un certificat digital de vaccinare, dovedirea administrării unui vaccin complet va fi rapidă și ușoară”, arată într-o declarație ministrul suedez pentru dezvoltare digitală, Anders Ygeman.

Certificatele digitale suedeze care să ateste vaccinarea ar trebui să poată fi eliberate în luna iunie.

În schimb, Danemarca a anunțat că până la sfârșitul lunii februarie va crea un registru online în care statutul de vaccinare a unei persoane va putea fi verificat, urmând ca abia ulterior să dezvolte o posibilă soluție individualizată.

Cele două țări nordice au precizat că vor depune toate diligențele necesare pentru ca certificatele lor naționale să fie compatibile cu eventualele certificate internaționale discutate la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene.

Deocamdată, UE nu a luat o decizie privind introducerea certificatelor digitale europene de vaccinare împotriva COVID-19 și a eventualelor facilități pe care posesia acestora le-ar putea oferi.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut în ianuarie ideea introducerii certificatelor pentru identificarea persoanelor vaccinate. Ea a adăugat însă că oferirea unor priorități sau a accesului la diferite bunuri și servicii în baza certificatelor de vaccinare este o „decizie politică și legală care trebuie discutată la nivel european”.

Sursa: The Guardian

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu