Peste 50% dintre francezi, germani și spanioli nu mai au încredere în vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus după suspiciunile apărute în luna martie că ar fi cauzat efecte adverse grave și chiar decesul câtorva persoane cărora le-a fost administrat. Rata celor neîncrezători a crescut cu până la 27% în unele state precum Spania și Italia, față de luna februarie, plecând de la faptul că mai multe țări europene au suspendat parțial sau total, pentru o perioadă limitată de timp inocularea vaccinului.

Ulterior, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că în urma investigațiilor s-a dovedit că nu există o legătură directă între administrarea vaccinului și cazurile de deces și tromboză care au stat la baza suspendărilor. Mai mult, vaccinarea cu AstraZeneca a fost reluată în majoritatea statelor europene.

Cu toate acestea, pierderea încrederii în acest vaccin a fost una generalizată. Cotele de încredere au ajuns la 61% din populație în Franța, 55% în Germania, 52% în Spania și 43% în Italia.

Doar în Marea Britanie încrederea în AstraZeneca se situează în continuare aproape de 75%.

Datele fac parte dintr-un sondaj de opinie YouGov realizat pe un eșantion de 7000 de persoane în mai multe state membre UE și în Regatul Unit, derulat în perioada 12-18 martie 2021.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu