Comunitatea internațională s-a angajat miercuri să acorde 5,3 miliarde euro pentru 2021 și pentru anii următori Siriei și țărilor învecinate care găzduiesc cea mai mare populație siriană de refugiați, în cadrul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles pe tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”, coprezidate de Uniunea Europeană și de Organizația Națiunilor Unite. Din această sumă, Uniunea Europeană a anunțat 3,7 miliarde euro, din care 1,12 miliarde euro din partea Comisiei Europene și 2,6 miliarde euro din partea statelor membre ale UE.

Uniunea Europeană în ansamblu rămâne cel mai mare donator, având în vedere că a acordat asistență umanitară, de stabilizare și reziliență pentru Siria în valoare de 24,9 miliarde euro, mobilizată colectiv de la începutul crizei, în 2011, pentru a face față consecințelor acesteia.

Peste 80 de țări și organizații internaționale au fost reprezentate în cadrul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles, care a avut loc online la 29 și 30 martie. Participanții au abordat situația actuală din Siria și din regiune și și-au reafirmat sprijinul față de eforturile depuse sub coordonarea ONU în vederea găsirii unei soluții politice cuprinzătoare la conflict. Cea de a cincea conferință de la Bruxelles a oferit, de asemenea, o platformă unică de dialog cu societatea civilă din Siria și din regiune.

Începând cu 2017, conferințele de la Bruxelles cu tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii” au reunit comunitatea internațională în sprijinul eforturilor ONU în vederea găsirii unei soluții politice la conflict, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. Conferințele au permis comunității donatorilor să ofere un sprijin umanitar și financiar vital pentru populația siriană și țările învecinate care găzduiesc refugiați sirieni. În plus, cele cinci conferințe au oferit o platformă care a permis întâlnirea dintre reprezentanții organizațiilor neguvernamentale siriene, regionale și internaționale și ai organizațiilor societății civile și factorii de decizie în cadrul „Zilelor dialogului”.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu