Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trecut printr-un moment stânjenitor la întrevederea avută marți, la Ankara, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce organizatorii au lăsat-o fără fotoliu. Înregistrarea video a întâlnirii, postate de Președinția turcă, o arată pe von der Leyen rostind stânjenită un deznădăjduit „Eh” atunci când observă că sunt doar două fotolii, ocupate de Michel și Erdogan, iar ulterior oferă un cadru cu șefa Comisiei, așezată resemnată mai departe, pe o canapea.

Succesiunea scenelor alese în montajul înregistrării, precum și unghiurile de filmare, sugerează că acest incident nu ar fi fost unul întâmplător.

Vizita celor doi înalți oficiali europeni la Ankara survine după ce Turcia s-a retras la sfârșitul lunii martie din Convenția pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

În pofida incidentului, declarațiile făcute după finalizarea întrevederii au avut un ton pozitiv, oficialii europeni exprimându-și speranța că tensiunile care au animat relația UE-Turcia în ultimul timp vor fi depășite.

La începutul lunii februarie, Înaltul Comisar european pentru Politică Externă, Josep Borrell, a efectuat o vizită la Moscova în timpul căreia doi diplomați europeni au fost expulzați de autoritățile ruse. Mai mult, Lavrov a declarat în timpul conferinței de presă că „Uniunea Europeană este un partener neserios”, fără ca Borrell să protesteze.

Presa europeană a taxat aceste două aspecte, precum și altele câteva de o importanță mai redusă, drept o umilință diplomatică pentru UE.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu