Comisia Europeană a semnat joi un al treilea contract cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer, prin intermediul căruia rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023. El va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze.

Contractul prevede ca producția de vaccinuri să se efectueze în UE și ca elementele componente esențiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilității vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată. Datorită cooperării, derulate în condiții bune, cu întreprinderile în temeiul contractelor actuale și a unor măsuri instituite, livrarea dozelor în timp util este asigurată. A fost consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin, în întreaga lume. Acest nou contract va consolida capacitatea UE de a produce vaccinuri, permițând astfel deservirea altor piețe din întreaga lume.

Contractul semnat astăzi cu alianța BioNTech-Pfizer va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, bazat pe contractele semnate deja cu AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVCurevac și Moderna și cu însăși BioNTech/Pfizer. Comisia a autorizat introducerea pe piață condiționată a vaccinurilor dezvoltate de BioNTech și PfizerModernaAstraZeneca și Johnson and JohnsonAcest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură accesul Europei la doze suficiente pentru a-și imuniza întreaga populație, inclusiv împotriva variantelor virusului.

BioNTech este o companie germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui vaccin bazat pe ARN mesager (mARN). mARN joacă un rol fundamental în biologie, transferând instrucțiuni de la ADN la aparatul celular care sintetizează proteine. În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucțiuni determină producerea unor fragmente inofensive ale virusului pe care corpul uman le utilizează pentru a genera un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală.

Comisia a decis să sprijine în continuare acest vaccin pe baza unei evaluări științifice solide, a tehnologiei utilizate, a experienței companiilor în dezvoltarea vaccinului și a capacității lor de producție pentru a aproviziona întreaga UE. Comisia va completa, în plus, acest contract cu alte contracte vizând vaccinuri bazate pe alte tehnologii, continuând astfel abordarea de succes bazată pe constituirea unui portofoliu, pe care a adoptat-o încă de la începutul pandemiei.

Având în vedere variantele actuale și viitoare ale SARS-CoV-2, Comisia și statele membre negociază noi acorduri cu întreprinderi care contribuie deja la portofoliul de vaccinuri al UE, care ar permite achiziționarea de vaccinuri adaptate rapid, în cantități suficiente, pentru a consolida și a prelungi imunitatea.

Pentru a achiziționa noile vaccinuri, statele membre pot utiliza pachetul REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe din cadrul noului instrument Next Generation EU, care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de redresare în urma daunelor cauzate de criză.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu