Ministrul comerțului din Turcia a anunțat săptămâna trecută că țara sa va interzice importul deșeurilor din polietilenă începând cu luna iulie. Măsura anunțată de Ankara creează o problemă gravă pentru Uniunea Europeană, care exporta în 2020 circa 25% din deșeurile sale din plastic în Turcia. Pe termen scurt, europenii vor fi nevoiți să îngroape sau să ardă pe continent o cantitate mult mai mare din propriile deșeuri din plastic.

Potrivit legislației în vigoare în UE și Regatul Unit, deșeurile de plastic pot fi exportate doar în vederea reciclării. Cum rata reciclării în Turcia este de doar 12%, devine evident că de fapt majoritatea celor 30 milioane tone de plastic care ajungea anul din Europa era de fapt aruncată și arsă ilegal.

O posibilă soluție pentru ca închiderea Turciei în fața deșeurilor europene de plastic să nu devină o problemă gravă pentru UE este aceea de a introduce folosirea unor cote minime obligatorii de materie primă reciclată pentru producătorii de ambalaje din plastic. Acest lucru va dura însă destul de mult.

În consecință, pentru moment, singurele două soluții par a fi îngroparea și incinerarea surplusului de mase plastice, cu efecte dezastruoase pentru mediul din Europa și, mai ales pentru statele membre mai sărace, care vor prelua probabil o parte mai însemnată a deșeurilor produse în întreg blocul comunitar.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu