Aderarea statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este în interesul blocului comunitar, a subliniat luni cancelarul german Angela Merkel în contextul summit-ului virtual dedicat integrării europene a acestor țări. În pofida evoluției înregistrate până în prezent, ritmul aderării este în continuare prea lent, a mai punctat Merkel față de partenerii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Kosovo.

„Servește intereselor Uniunii Europene ca procesul să avanseze aici”, a arătat Merkel în intervenția sa, făcând o aluzie îndepărtată la necesitatea de a limita influența Rusiei și Chinei în regiune.

Totuși, procesul de aderare a fost marcat de „discuții dificile”, ceea ce face ca el să devină „mult prea încet” pentru partenerii din Balcanii de Vest, a mai spus cancelarul german.

Germania a fost unul dintre cei mai activi promotori europeni ai integrării în Uniunea Europeană a statelor din Balcanii de Vest în ultimii ani, lansând în 2014 Procesul de la Berlin pentru promovarea aderării țărilor din regiune în comunitatea europeană. Printre succesele remarcabile ale Procesului se numără eliminarea de la 1 iulie 2021 a roaming-ului în Balcanii de Vest, în urma unui acord semnat în aprilie 2019.

Surse: Reuters, Anadolu

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu