O adevărată telenovelă s-a petrecut marți și miercuri pe marginea procesului de aprobare de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus cu multă vreme în urmă de Ungaria premierului Viktor Orban.

Inițial, agenția germană de presă DPA a citat unele surse de la Bruxelles potrivit cărora Comisia va respinge PNRR maghiar în valoare de 7,2 miliarde euro din cauza lipsei garanțiilor suficiente că acești bani nu vor fi deturnați de o manieră sau alta. În cursul dimineții de miercuri, grupul politic european Renew Europe a jubilat pe mai multe canale de comunicare, inclusiv pe contul de Twitter al liderului său din Parlamentul European, Dacian Cioloș, pe marginea suspendării PNRR maghiar de către Comisie, cu atât mai mult cu cât familia politică liberală europeană ceruse răspicat acest lucru într-o scrisoare adresată Bruxelles-ului săptămâna trecută.

Puțin mai târziu însă vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a arătat într-o dezbatere din Parlamentul European, la întrebarea unui alt lider important al Renew Europe, Guy Verhofstadt, că discuțiile privind aprobarea PNRR maghiar, care trebuie să se finalizeze pe 12 iulie cel mai târziu, continuă și sunt departe de a fi suspendate, deși într-adevăr negocierile vizează mecanismele de control prin care să se prevină posibila scurgere a acestor bani către diferiți oligarhi din Ungaria.

Regimul de la Budapesta s-a grăbit să trâmbițeze apoi că presa germană lansează fake news-uri. La finalul zilei de miercuri, Viktor Orban dă cu tifla Uniunii Europene, ca de atâtea ori în ultimul deceniu.

Ce se întâmplă de fapt? Își va râde Orban de Bruxelles până la capăt și în acest dosar al aprobării PNRR?

Nu se știe deocamdată cu siguranță, dar cel mai probabil așa se va întâmpla.

Adoptarea intempestivă cu o largă majoritate în Parlamentul de la Budapesta a unei legi care, sub masca protecției copiilor, discriminează în fapt comunitatea LGBT a reînnoit opoziția unor numeroase capitale și a multor europarlamentari față de regimul premierului maghiar. Renew Europe s-a grăbit să profite de această situație, punându-se în fruntea unei inițiative prin care Orban să fie penalizat în domeniul PNRR. Comisia Europeană s-a văzut nevoită să reacționeze cumva pentru a-i mulțumi pe cei care vor să îi dea o palmă grea lui Orban, lovindu-l acolo unde îl doare mai tare, adică la buzunarele prietenilor săi ce controlează numeroase business-uri din Ungaria.

Dar planul exact al Comisiei a rămas necunoscut. Frânturile care au apărut în presă și care au fost dezmințite miercuri de Vera Jourova arată că o măsură de a-l penaliza cumva pe Orban există, dar că nu poate fi vorba de o respingere sau o suspendare  a planului de redresare depus de Budapesta, așa cum spera Renew Europe.

Penalizarea va fi probabil mult mai puțin contondentă, poate o amânare cu o săptămână a verdictului final din partea Comisiei, posibilă în ciuda opiniei comune că pe 12 iulie Bruxelles-ul ar trebui să tranșeze problema. În tot acest timp, Comisia speră că Orban va face la rândul său unele concesii și în cele din urmă se va trece și peste acest episod fără turbulențe prea mari pentru planul general de redresare europeană „Next Generation EU”, de 800 miliarde de euro.

Și acum, pe bune, cine ar avea chef să pună în pericol acest plan care permite Comisiei să se laude cu creșteri economice spectaculoase viitoare în Europa, de peste 4%/an, doar pentru a-l trage puțin de urechi pe Viktor Orban?

Mai ales că terenul de bătălie este prost ales. Condițiile pentru aprobarea planurilor naționale de redresare sunt prost formulate, cerând îndeplinirea „unui subset semnificativ” de măsuri care să pună în practică recomandările de țară venite de la Comisie și a unui sistem de monitorizare împotriva conflictelor de interese, fraudelor și corupției cu fondurile din PNRR. Ori Ungaria are în PNRR-ul său unele măsuri ca să poată susține că satisface aceste condiții, chiar dacă ele în realitate sunt doar praf în ochi. Fiecare parte va putea să o țină pe a ei până în pânzele albe. Dacă se dorește asta.

În realitate, după încă puțin circ și retorică sforăitoare la Bruxelles, în Parlamentul European și la Budapesta, planul maghiar de redresare și reziliență va merge împreună cu celelalte spre punere în practică. 7,2 miliarde de euro vor ajunge în cele din urmă la Orban și apropiații săi ca recompensă pentru că în continuare oferă mână total liberă multinaționalelor germane, în special din domeniul industriei de mașini, pentru a exploata forța de muncă din Ungaria și condiții fiscale dintre cele mai avantajoase.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu