Comisia continuă să acorde sprijin financiar prin intermediul pachetului privind mobilitatea din cadrul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență, punând la dispoziția unui număr de șase state membre, printre care și România, finanțări de peste 14 milioane euro pentru transportul de materiale folosite pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și de tratamente împotriva COVID-19. Această sumă se adaugă celor 150 milioane EUR deja puse la dispoziție pentru transportul de produse medicale esențiale începând de anul trecut.

Pachetul privind mobilitatea va finanța, de exemplu, transporturi de medicamente pentru terapie intensivă destinate Belgiei și de seringi și ace destinate Italiei. Ceilalți beneficiari ai finanțării acordate de UE sunt Austria, Cehia, România și Slovenia.

Instrumentul pentru sprijin de urgență (ESI) face parte dintr-o gamă mai largă de instrumente prin intermediul cărora UE furnizează asistență, cum ar fi mecanismul de protecție civilă al UE, inclusiv rescEU, procedurile comune de achiziții publice și Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus, care vin în completarea eforturilor depuse de statele membre la nivel național.

Datorită ESI, Uniunea Europeană are posibilitatea să sprijine statele membre atunci când o criză are o amploare și un impact excepționale, cu consecințe considerabile asupra vieții cetățenilor. În aprilie 2020, ESI a fost activat pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei de COVID-19. Asistența acordată prin intermediul acestui instrument continuă să aibă o importanță fundamentală.

În perioada aprilie-septembrie 2020, în cadrul primei cereri de finanțare pentru transporturi de mărfuri, ESI a pus la dispoziție 150 de milioane euro unui număr de 18 state membre și Regatului Unit pentru transportul de produse medicale esențiale.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu