La nivelul Comisiei Europene există o îngrijorare crescută că unele state membre ale Uniunii Europene vor impune unilateral restricții de circulație intracomunitare în toamnă, în pofida eforturilor susținute de până acum de la Bruxelles de a implementa o abordare unică în materie de circulația persoanelor pe întreg continentul, se arată într-un articol publicat de Politico. Motivul ar fi reprezentat de intenția de a stăvili cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, potențat de ratele reduse de vaccinare, mai ales în state membre din fostul bloc comunist, precum România, unde doar circa 30% dintre adulți s-au vaccinat complet împotriva SARS-CoV-2.

„Comisia este îngrijorată de perspectiva unor noi restricții intra-UE din toamnă”, a declarat sub protecția anonimatului un oficial din cadrul executivului european.

Un alt diplomat european a arătat că șansele pentru introducerea unor asemenea restricții de circulație sunt în prezent de „50%-50%” și că, în ciuda agendelor naționale ale unor state membre, Comisia se plasează hotărât împotriva lor.

Germania este una dintre țările pe care Politico o creditează ca susceptibilă de a introduce restricții de călătorie față de alte state membre, dat fiind că în toamnă vor avea loc alegeri parlamentare, iar guvernanții doresc să își reclădească reputația afectată de erorile comise anterior în gestionarea pandemiei.

Deocamdată sunt neclare criteriile după care statele membre care doresc vor impune restricții de călătorie, dar este de așteptat ca o rată ridicată de îmbolnăviri cu COVID-19 să continue a fi parametrul principal luat în calcul. Dat fiind eșecul campaniei de vaccinare din România, este probabil ca țara să atingă o rată ridicată de îmbolnăviri și să figureze pe lista geografică a zonelor supuse unor eventuale restricții de călătorie.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu