Deși opinia publică europeană s-a scandalizat împotriva construcției unui zid de protecție împotriva migranților de către fostul președinte american Donald Trump, la granița SUA cu Mexicul, Europa însăși construiește în prezent sute de kilometri de ziduri și garduri pentru a zăgăzui fenomenul migrației dinspre est. În ultimele zile, Grecia, Lituania și Polonia au anunțat public diferitele stadii în care se află proiectele lor de construcție a unor ziduri pentru a opri la granițe migranții veniți din Orientul Mijlociu. Toate cele trei state justifică acțiunile lor prin șantajul pe care l-ar exercita lideri autoritari precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cel belarus Aleksandr Lukașenko, folosindu-se de miile de afgani sau irakieni care doresc să ajungă în vestul Europei.

Grecia a anunțat vineri finalizarea construcției unui zid pe o lungime de 40 km la frontiera sa terestră cu Turcia. Autoritățile de la Atena au precizat că măsura este necesară în condițiile unei așteptate noi crize a migrației ca urmare a preluării controlului în Afganistan de către milițiile talibane. Criza prevăzută de guvernul grec ar urma să fie similară celei din 2015, provocate de războiul civil din Siria.

„Criza afgană creează noi realități geopolitice și, în același timp, creează eventualitatea unor fluxuri de migranți. Nu putem rămâne pasivi, ca țară, la posibilele consecințe. … Granițele noastre vor rămâne sigure și inviolabile”, a declarat ministrul protecției civile din Grecia, Michalis Chrisochoidis, după ce a vizitat vineri zidul de la frontiera cu Turcia, fiind citat de CNN.

De asemenea, Lituania a anunţat luni că în septembrie 2022 va finaliza ridicarea gardului cu o lungime de 508 km la frontiera sa cu Belarus, măsură menită să oprească migranţii care în acest an au venit în număr mare de pe teritoriul belarus.

Lituania îl acuză pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că se folosește de migranți pentru a pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului. Autoritățile de la Vilnius susțin că Lukașenko aduce irakieni de la Bagdad la Minsk cu avionul şi apoi îi îndreaptă spre nord către frontieră. Astfel, în 2021, 4.141 de persoane au trecut ilegal frontiera în Lituania, după ce în întregul an 2020 s-au înregistrat doar 74 de migranţi ilegali.

„Bariera fizică este vitală pentru noi pentru a respinge acest atac hibrid pe care regimul din Belarus îl comite împotriva Lituaniei şi Uniunii Europene”, a declarat șefa cabinetului de miniștri din Lituania, Ingrida Simonyte, citată de Reuters și Agerpres.

Și Polonia va construi un gard de-a lungul frontierei sale cu Belarus, a anunţat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, în scopul stopării migranţilor ilegali sosiți de pe teritoriul belarus, al căror număr a crescut vertiginos în 2021.

„Un nou gard, cu o înălţime de 2,5 metri, va fi construit la frontiera cu Belarus”, a scris Blaszczak pe Twitter, care a arătat că la graniţă vor fi desfăşuraţi militari suplimentari pentru a ajuta poliţia de frontieră.

Deși criticată de o parte a societății civile pentru că ar încălca drepturile omului prin ridicarea zidului, Varşovia susţine că a le permite migranţilor să intre pe teritoriul polonez ar încuraja migraţia ilegală şi ar face jocurile lui Lukaşenko.

„Aceştia nu sunt refugiaţi, ei sunt migranţi economici aduşi de guvernul belarus”, a susținut Marcin Przydacz, adjunct al ministrului de externe polonez.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu