Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a precizat sâmbătă că a cerut Ministerului de Externe să declare personae non gratae zece ambasadori occidentali, în urma demersului diplomaților prin care cereau eliberarea din închisoare a unui activist social. Gestul lui Erdoğan, provocat de declarația comună a ambasadorilor în sprijinul lui Osman Kavala, la patru ani de la încarcerea sa, ar putea conduce la reînnoirea tensiunilor sporite dintre Turcia și Occident.

„Nu pot îndrăzni să vină la ministerul turc de externe și să dea ordine … Am dat instrucțiunea necesară ministrului nostru de externe și i-am spus ce trebuie făcut: acești zece ambasadori trebuie declarați persona non grata imediat”, a declarat președintele Turciei în timpul vizitei sale din Eskișehir, în nord-vestul țării.

Activistul Osman Kavala a fost arestat în 2017 în urma unor acuzații oficiale de subminare a ordinii constituționale care au fost condamnate inclusiv de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Lui Osman Kavala i s-au imputat organizarea protestelor din parcul Gezi din 2013, dar și legături cu miliardarul american George Soros și cu rețeaua clericului Fethullah Gülen, considerată teroristă de autoritățile turce.

Cei zece ambasadori care au cerut eliberarea lui Kavalla reprezintă Statele Unite, Germania, Franța, Danemarca, Finlanda, Olanda, Suedia, Canada, Norvegia și Noua Zeelandă.

„Vor cunoaște și vor înțelege Turcia. În ziua în care nu cunosc și nu înțeleg Turcia, vor pleca”, a mai precizat Erdoğan, punând sub semnul întrebării punerea în practică a amenințării formulate inițial.

Declararea unui diplomat drept persona non grata atrage după sine retragerea imunității sale diplomatice, fiind în practică sinonimă cu expulzarea.

Surse: Politico, Hürriyet

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu